Дарителска кампания по проект “Витоша – достъпна за всички!”

На 1-ви ноември 2017 г. стартира дарителската кампания под мотото „Избери, за да помогнеш!“ за изграждане на спортна алея за хора в неравностойно положение в местността Игликина поляна на Витоша. За  подобряване на качеството на живот, физическата и психическа дееспособност и социална интеграция на хората с увреждания Дирекцията на Природен парк „Витоша“ към Изпълнителна агенция по горите при МЗХГ разработи проекта „Витоша – достъпна за всички“. Той предвижда монтаж на специализирани уреди за двигателна активност за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат в едно от най-прекрасните места на Витоша със спиращи дъха панорамни гледки – Игликина поляна. Ще има люлки, музикална стена, уред за висене, фитнес уред, колело за раздвижване, лост за набиране, въртележка, рампа за наблюдение и информационен пункт. Предвидени са и специални маси с пейки, съобразени с изискванията за ползване от хора в инвалидни колички, за да се избегне изолацията им от другите туристи.

Природен парк „Витоша” е най-посещаваната защитена територия в България с над 3 милиона  посетители годишно. Част от тях са хора с увреждания, а други биха искали да излизат сред природата, но бариерите са много! Тази не малка група хора имат голяма нужда от досег с природата, който оказва благоприятен лечебен и възстановителен ефект. За да се осъществи това, е необходимо да се осигури достъп до места за практикуване на адаптирани физически упражнения, като в същото време хората с ограничени двигателни възможности да не са изолирани от обществото. Премахването на бариерите пред хората с увреждания е в нашите възможности!

Ние сме моралното задължени да отстраним препятствията пред тях, да инвестираме средства и опит за създаване на достъпна среда и изява на потенциала им.

Сумата, събрана в рамките на дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“ към днешна дата е 2232,37 лева. Тъй като тя е недостатъчна за реализирането на проекта, набирането на средства ще продължи. Идеята е чрез инициативата „Един ден на Витоша“ да продължи популяризирането на проекта „Витоша – достъпна за всички“, за да се съберат нужните средства за осъществяването му. Даренията се извършват в три етапа – от служители на банката и допълнени от банката; чрез DMS VITOSHA на кратък номер 17 777 (за който подновихме договора и остава активен); чрез набирателна сметка, която също остава активна.

Провокирани от идеята, нейното продължение прерасна в спортна инициатива „Един ден на Витоша“.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИНИЦИАТИВАТА ЕДИН ДЕН НА ВИТОША

„Един ден на Витоша“ е щафетен супер маратон, който се реализира по идея и с основното участие на Дойчин Боянов в подкрепа на хората с физически увреждания.

За един ден ще бъде обиколена планината Витоша чрез повече от 15 вида спортно-туристически дейности, в компанията на известни спортисти, споделено с хора с увреждания.

Целта е да се съберат средства в помощ на кампанията „Избери, за да помогнеш“ на Природен парк „Витоша“. Средствата са предвидени за изграждане на алея за спорт за хора в неравностойно положение в местността Игликина поляна. Всеки желаещ може да се включи в благотворителната инициатива чрез дарение с SMS или по банкова сметка.

Щафетният супер маратон ще започне в полунощ на 14 април със скоростно изкачване от Княжево до Копитото. Следват колоездене, гребане с каяк, проникване в пещера, ски-алпинизъм, хендбайк, конна езда, парапланеризъм, скално катерене, издигане с балон, скок с бънджи… Последователността и графика на дейностите можете да видите от приложените схема и таблица.

В събитието ще се включат едни от най-популярните, успешни и обичани спортисти:

 1. Антония Григорова – Планинско бягане. Участник в три зимни олимпиади. Национален състезател по ски-бягане и ориентиране. Притежател на рекорд за скоростно преминаване при жените от връх Ком до нос Емине през 2017 г.
 2. Боян Петров – Алпинист. Кандидат за изкачването на Хималайската корона с 10 изкачени осемхилядника.
 3. Веселин Овчаров – Парапланеризъм. Професионален акробатичен парапланерист с множество рекорди. Практикува скокове BASE и полети с костюм-крило.
 4. Евгени Балев – Победител в обиколката на България по колоездене.
 5. Илко Илиев – Планинско колоездене. Многократен шампион на България в дисциплините XCO и XCM, Masters.
 6. Кирил Николов – Дизела – Ориентиране. Вице-европейски шампион по ориентиране, многократен републикански шампион, рекордьор в планиски маратони и др.
 7. Мартин Маровски – Алпинизъм. Автор на множество трудни премиерни маршрути за алпинизъм у нас и чужбина. Първият българин изкачил световноизвестната скално-ледена игла Серо торе в Патагония. Основател на „Школа по алпинизъм“.
 8. Николай Петков – Катерене и алпинизъм. Най-изявеният български катерач и алпинист с множество премиерни маршрути по света и у нас. Практикуващ катеренето във всички негови форми и разновидности. Зам.-председател на БФКА.
 9. Никола Калистрин – Ски-алпинизъм. Многократен републикански шампион и национален състезател по ски-алпинизъм на България.
 10. Росен Касабов – Пилот на топловъздушен балон, инструктор по бънджи скокове, парашутист и основател на клуб „Адреналин“.
 11. Станилия Стаменова – Кану-каяк. Световен и Европейски шампион по кану-каяк.
 12. Теодор Кисимов – Спелеология. Най-изявеният български спелеолог с рекорд в проникването и изследването на най-дълбоката пропаст в света „Крубер-Вороня“ в Кавказ.
 13. Спортен клуб „Мъшинг България“ – Тренировка и обучение на впрегатни кучета.
 14. Клуб по конен спорт „Тарсас“.

В някои от дисциплините ще се включат и хора с увреждания, които активно спортуват, като Владимир Гюров и Иван Кожухаров. А шосейното колоездене, ски спускането от Черни връх и пешеходният преход са отворени за всички желаещи да станат част от това уникално спортно събитие с благотворителна цел.

Щафетният супер маратон ще бъде заснет с няколко камери и ще послужи като основа за създаване на документален филм за Витоша и възможностите, които планината предоставя за спорт и туризъм. Отделно ще бъдат заснети интервюта с участващите спортисти и повече информация за парка, конкретните видове спорт, достъпа до планината и т.н. Филмът ще бъде готов в началото на юни 2018 г. и показан на различни фестивали, специални събития, в киносалани и по националните телевизии.  Документалният филм ще продължи да работи за каузата „Избери, за да помогнеш“ и да набира средства за изграждане на алея за спорт за хора в неравностойно положение в местността Игликина поляна.

Щафетният супер маратон „Един ден на Витоша“ се организира от Спортен клуб „Вертикален свят“ и Природен парк „Витоша“. С подкрепата на Фондация „София – европейска столица на спорта“, Национална спортна академия, Югозападно държавно предпритие ДП Благоевград, Планинска спасителна служба, Nissan, Roo Bar, Red Bull и специалното съдействие на БТВ, като основен медиен партньор за популяризиране на инициативата със серия от репортажи, интервюта и живо студио в деня на събитието.

Медийни партньори – БТВ

Facebook:           Instagram:

 

Дарете чрез:

SMS:

 • С текст DMS VITOSHA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори;
 • За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 sms е 1 лв.;
 • За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

Банкова информация за дарение:

Получател: Дирекция на Природен парк “Витоша”

IBAN: BG89TTBB94003121040423

BIC: TTBBBGSF

При банка: Сосиете Женерал Експрес банк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Или като подарите съоръжение или цяла площадка от проекта:

Съоръжения ДПП Витоша