Иван Башев

Природен парк Витоша

Меча поляна е обширна местност с лек наклон на североизток, отстояща на около 500 м. от х. “Алеко”. Заобиколена е от иглолистна гора. През нея преминава маркирана туристическа пътека, която в най-източния си край се разклонява като тази, която се спуска вляво към Бистришката река – води до с. Бистрица, а другата – вдясно подсича връх Голям резен, над биосверния резерват Бистришко бранище и отвежда до спортна база х. “Академика”.

Меча поляна е едно от най-посещаваните лете и зиме места в североизточния – Резньовски дял на Витоша. Тук има чешма, пейки, масички и малък заслон. През нея се спуска ски-пистата “Витошко лале” и пътническата въжена линия “Академика”, която обслужва пистата.

В североизточната част на поляната, в близост до гората е издигнат скромен паметник на Иван Башев. Тук е загинал на 13 декември 1971 г. от “бялата смърт”, застигнат от снежна буря.

Иван Башев е един от най-успешните министри на външните работи на следосвобожденска България. Роден е на 24 февруари 1916 г. в София. Баща му Христо Башев е емигрант от гр. Прилеп – Вардарска Македония.

Прочети още

Средно образование Иван Башев получава в софийската немска гимназия, а висше – в Софийския държавен университет “Свети Климент Охридски”, който завършва и се дипломира през 1943 г. Като студент активно участва в Български общонароден студентски съюз – БОНСС. За активната му дейност в пропагандиране на прокомунистически идеи и антифашистка дейност през 1943 г. е арестуван и заточен в концентрационен лагер. През 1946 г. става член на БКП. От 1948 г. до 1951 г. е член на ЦК на Съюза на народната младеж. През този период е секретар на Световната федерация на демократичната младеж. От 1951 г. до 1956 г. е секретар на ДКМС. От 1958 до 1961 г. работи в Министерство на просветата, където достига до поста първи зам.-Министър. През 1961-1962 г. е зам.-Министър на външните работи. През 1962 г. е избран за член на ЦК на БКП и за министър на външните работи, която длъжност изпълнява до смъртта си.

Иван Башев е владеел шест езика. Постоянно е работил за повишаване на образованието си и всестранната си подготовка. Имал е авторитет на най-културния и всестранно подготвен министър в сравнение с другите си колеги в българското правителство и членовете на Политбюро на ЦК на БКП, както и тези от Москва. В чуждестранните разузнавателни агенции все още съществуват негови досиета, характеристики и справки, в които той е сочен като високообразован, културен и всестранно подготвен нестандартен министър. С голяма дипломатичност, но и с настойчивост, се е опитвал да влияе в правителството, където настоявал за повече свобода и контакти с външния свят, като се подобрят отношенията с Югославия и с водещи в икономиката западни страни. Бил е много различен от болшинството в партийната върхушка, които дължали постовете си благодарение на участието им в антифашистката съпротива.

Бил е отличен планинар, скиор в завидна физическа кондиция. Търсил е предизвикателствата, за да се калява в борбата с тях. Така например, виждали са го да навлиза в морето при голямо мъртво вълнение и да излиза след двучасово плуване.

Във фаталния ден, на 12 декември 1971 г., пристига със служебната си кола до х. “Алеко”. Освобождава шофьора, като му поръчва да го чака в 17 ч. на Копитото. Поема със ските на гръб към върха. На предупрежденията на малцина туристи, че започва страхотна снежна буря, той не обърнал внимание, разчитайки на своята опитност и добра физическа подготовка. След като не се явил на уговорената среща с шофьора, последният слиза в града и вдига тревога. Опитни планински спасители и войскова част почти цяла нощ го търсили в околностите на хижата и по-нагоре. Намерен е мъртъв на разсъмване на 13 декември на мястото, където сега е паметникът.

Животът и професионалният път на Иван Башев са пример как трябва мъдро, неуморно и без показност да се работи за България.

В книгата “Иван Башев” са събрани спомени и разкази на повече от 60 изтъкнати интелектуалци, приятели, дипломати и няколко бивши министри на външните работи от западни страни по онова време. Дебело е подчертано, че негова е идеята за повишаване ролята и мястото на малките държави в световната политика, като постоянно защитава националните ни интереси.

Витошкият паметник на Иван Башев изпълнява важна патриотична функция – да събужда интерес предимно у младото поколение, да научи нещо повече за живота на тази високостойностна фигура от близкото политическо и държавническо минало на страната ни.