Спортни и туристически чествания

Природен парк "Витоша"

Поход “По стъпките на Чолака”

Провежда се през месец февруари по маршрута от Драгалевския манастир до с. Бистрица и е посветен на сподвижника на Левски Никола Крушкин – Чолака. За своята революционна дейност Чолака е обесен от турците на 15 ноември 1877 година.  В центъра на село Бистрица има барелеф в негова чест, а главната улица на селото носи неговото име. Организатор на похода е Туристическо дружество „Погледец“ със съдействието на ДПП „Витоша“.

Природен парк "Витоша"

Витоша 100 километра

Планински ултра маратон и колоездене. Обиколката на Витоша води началото си от 70-те години на XX век, когато в календарните планове на тогавашните туристически дружества се появява състезанието „100 километра за 24 часа”. Това е и първото наименование на Обиколката. В първите години обиколката на Витоша се е възприемала по-скоро като туристическа проява, отколкото като състезание. Днес по трасето вече се движат и колоездачи, и съдии, а помощниците очакват състезателите на всеки подкрепителен пункт. На финала се събират близки и приятели, които подкрепят любимците си в последните метри. Някои дори изминават разстоянието два пъти – веднъж с колело и после бягайки (дисциплината „дуатлон”).

Природен парк "Витоша"

Масово изкачване на Черни връх

Всяка последна неделя на август туристически дружества от България и чужбина и хиляди туристи се стичат на Витоша, за да изкачат Черни връх. Организатор на събитието е Българският туристически съюз със съдействието на Дирекцията на Природен парк „Витоша“. Така се отбелязва началото на организираното туристическо движение в България, поставено с поход на 300 души от София и околностите към Черни връх на 27 август 1895 г. по покана на Алеко Константинов. Фразата на Щастливеца „Опознай родината, за да я обикнеш“ става девиз на българските туристи.

Природен парк "Витоша"

Скоростно изкачване на Копитото

В две поредни години – 2018 и 2019, през май хиляди българи почетоха паметта на алпиниста Боян Петров с изкачване на тренировъчния му маршрут от кв. Княжево до Копитото. Боян Петров изчезна в края на май 2018 г. при опит да изкачи връх Шиша Пангма (8013 м) в Хималаите. Това беше част от проекта му “Българин на 14х8000” за изкачването на 14-те осемхилядника на планетата.

Прочети още

Любимата пътека на Боян е с дължина около 2,5 км и денивелация близо 700 метра. Идеята е пътеката да бъде кръстена на името на Боян Петров, а преходът да стане традиционен.