fbpx

Филип Аврамов

IMG_0795 барелеф на Филип Аврамов (1929-1997) композитор, организатор и диригент на туристическия хор Планинарска песен

Паметникът на Филип Аврамов е дело на арх. Гочева. Долепен е плътно до южната стена на х. “Планинарска песен”, пред която се разпростира малък амфитеатър със сцена.

Филип Аврамов е роден на 2 декември 1929 г. в с. Градево, община Симитли, Благоевградска област. Селото е сгушено от двете страни на пътя, водещ от гр. Симитли към м. Предела и гр. Разлог. Реката, която протича край селото, разделя двете най-високи български планини Рила и Пирин.

Детските и юношеските години на този бележит родолюбец са преминали по чукарите, горите и пътечките в планината и навярно затова до края на живота си той се чувства неразделно свързан с нея.

“Хубаво е да се раждат повече хора като Филип с големи сърца, добродушни и открити – думи на проф. Венелин Кръстев. – Филип беше явление сред нашите музикални среди като композитор, диригент и организатор, а в туристическите среди го наричат доайена, апостола на туристическата песен в България”.

На 4 април 1959 година се осъществява отколешната мечта и усилия на Филип Аврамов за създаването на първия в България туристически хор, наречен “Планинарска песен”. Още със създаването си хорът е прикрепен към структурите на Българския туристически съюз и получава всестранна помощ и подкрепа от него. Хорът заживява пълнокръвно още от първия си ден.

Пръв негов диригент е неговият основател Филип Аврамов. С неговото име е свързана цялата дейност на хора и всичките му успехи в страната и чужбина.

Филип Аврамов поема рано трудния път на музикалното изкуство. Дирижира няколко музикални състава. Работи като диригент в Ансамбъла на Строителни войски. Член е на Съюза на композиторите. Има заслуги и за учредяването на певчески състави в около 70 селища на страната. Той е автор и композитор на много туристически песни, които достигат лесно до сърцата на планинарите, защото са мелодични, жизнерадостни и патриотични. С тях Маестрото откри нов жанр – този на популярната туристическа песен. Със своята многообразна дейност Филип Аврамов представлява явление в нашия живот. Той е оценен на най-високо музикално равнище. Носител е на званието “Заслужил артист”. Признание е получил и в чужбина. Носител е на званието “Почетен гражданин на гр. Дрезден”. В продължение на много години неговият хор беше в най-тясно сътрудничество с германския туристически хор “Курт Шлосер” със седалище град Дрезден, с който почти ежегодно се правеха взаимни приятелски разменни гостувания.

Филип Аврамов беше душата на хор “Планинарска песен”, на който посвети енергия и талант.

Песните, на които е композитор, се включват в репертоара на хора още в първите години. Любими на публиката са: “Българийо моя”, “Вечерен здрач”, “Тъгата на Пирина” и др. Тясното сътрудничество на Филип Аврамов с поета Станчо Станчев ражда песните-бисери в репертоара на хора: “Походна”, “Горо ле горице”, “Бунтовна”, “Пролетен ручей”, “Ехо, туристи” и др. Зареждат се концерти на открити и закрити сцени, на туристически събори, конгреси, конференции на БТС.

Хор “Планинарска песен” участва във всички фестивали на художествената самодейност, песенните туристически празници, в програмата на Българското хорово изкуство и завоюва званието “Представителен хор”.

В туристическия живот на хора важно място има и хижа “Планинарска песен” на Витоша. Построена е през 1970-71 г. по проект на известния архитект и планинар Константин Масларски. Строителството е извършено по стопански начин с доброволния безплатен труд на хористите. Много дни на труд е дарил в изграждането й Филип Аврамов, който е бил председател на Инициативния комитет на това хижестроителство.

Хижа “Планинарска песен” се намира в м. Боерица на северния, Каменделски дял на Витоша при надморска височина 1695 м. Изходен пункт за хижата е м. Златни мостове – в югоизточна посока по туристическа пътека се отива за един час, а по автомобилен път разстоянието е 5 км.

След завръщането на хор “Планинарска песен” от едно много успешно турне в Германия Филип Аврамов умира внезапно на 17 юни 1997 г. В негова памет хорът е преименуван на “Планинарска песен – Филип Аврамов”.

scan0110 хижа Планинарска песен