fbpx

Хелмут Брокс

kamak_s_2plochki_s_nadpisi

В северозападния, Селимишки дял на Витоша, до 1957 г. имаше туристическа хижа “Брокс”. Тя бе изградена през 1942-43 г. по инициатива и с финансова помощ от минния инженер Хелмут Брокс, който е работил в мини “Перник”. Този човек е бил пристрастен планинар и един от основателите на Юношеския туристически съюз (ЮТС) в Пернишкия район.

Хелмут Брокс е българин с австрийско потекло.

Той е активен турист, алпинист и хижестроител. Създател на минноспасителната служба в мини Перник. Обучил е голям брой минни спасители.

В строителството на хижа “Брокс” с доброволен труд и парични дарения са взели участие туристи от Перник и околността.

През 1957 г. хижа “Брокс” изгоря. На това място върху неголям каменен блок е изписано името на Хелмут Брокс, за да напомня на минаващите туристи, че в близкото минало имаше такива хора, които с безплатен труд и лични финансови средства изграждаха в планината туристически хижи за доброто на всички.

До някогашната хижа “Брокс” може да се отиде пешком от м. Златните мостове по пътека в западна посока през м. Трендафила за един час. Това е част от нискообиколната планинска пътека. От х. “Селимица” до това място по добре оформена алея разстоянието е 3 км.