fbpx

Боулдър зона Златните Мостове

loga

DSC_7343

  1. Тип скала: монцонит.
  1. Подходящи сезони за катерене: лято до късна есен.
  1. Тип катерене: боулдър.
  1. Брой подмасиви: 2 сектора.
  1. Местоположение и достъп: начална точка е паркинга на заведението на Златните мостове, заобикаля се отляво и се следва очертаваща се пътечка по посока към морените. След ок. 50 метра се стига до първият сектор. Малко преди него по слабо очертани пътечки по стръмен склон за 6 – 7 мин. се достига заравнение, на което се намира втория сектор “Хълма”.
  1. История: разработването започва през 2004 г. от Огнян Гъдуларов и приятели след опита с разработването на боулдър зоната Резньове – Черни връх. Счита се, че това е алтернатива с по-ниска надморска височина и удължаване на сезона, в който може да се катери.
  1. Съвременно състояние: разработени и преминати са около половината от подходящите боулдър камъни. Броят на „качествените“ катерачни проблеми засега е сравнително малък.
  1. Необходима екипировка: еспадрили и крешпад.
  1. Популярност на обекта: зоната се посещава сравнително рядко от елитните боулдър катерачи, вероятно поради наличието на обектите при с. Бели Искър и Рилския манастир, където през последните години е насочен основния фокус на техните катерачни амбиции.

DSC_7332

DSC_7337

DSC_7338

DSC_7340

DSC_7342

DSC_7345

DSC_7336