fbpx

Хижа “Средец”

loga

DSC_7201

  1. Тип скала: андезитобазалт.
  1. Подходящи сезони за катерене: от май до края на октомври.
  1. Тип катерене: спортно.
  1. Брой подмасиви: 2 (Северна скала и Южна скала).
  1. Местоположение и достъп: изходен пункт за обекта е хижа „Средец“, която в момента е изоставена. До нея води разклонение от пътя Златните мостове – Момина скала – Камен дел. Пътят на места не е в добро състояние, но лесно се достига с лека кола. От хижата по хубава пътечка за 3  -4 минути се достига над скалите и след това трябва да се слезе под тях. Скалите са в гора, под нивото на хижата и те не се виждат от нея. Началото на пътеката е от северния ъгъл на хижата право на изток. За катерене са екипирани две скалички високи по 10 – 12 метра. Отгоре има забити скални клинове и няколко стари болта за направа на установки.
  1. История: липсват писмени сведения за катерене по масивите на обекта. Вероятно е разработен през 90-те години на миналия век.
  1. Съвременно състояние: и на двете скали има зони с широчина ок. 5 метра, които са почистени от мъхове. През 2013 г. са поставени 8 болта за 4 установки – по 2 маршрута на всяка от скалите. На горната скаличка са „Зайо Байо“ и „Кума Лиса“, а на долната – „Кумчо Вълчо“ и „Баба Меца“. Категорията на трудност е 3 (4 – 5 по UIAA). Катеренето е само с горна осигуровка.
  1. Необходима екипировка: 20 метра въже и примки за установка.
  1. Популярност на обекта: стената се използва предимно за обучение на деца.

DSC_7200