„Библиотека в планината“

На 28 август 2016 г., когато ще отбележим 121 години от началото на организираното туристическо движение в България и традиционния поход за изкачване на Черни връх, на хижа „Алеко“ от 10.00 ч. Столична библиотека ще проведе планински четения с участие на поетите Илиана Илиева, Петър Чухов и Анжела Димчева – лауреати на Националния конкурс за поезия „В полите на Витоша“, организиран от Столична община.

През юни 2016 г. Столична библиотека стартира новия си социален проект „Библиотека в планината”, подкрепен от Дирекцията на Природен парк „Витоша“. На читателите бяха предоставени за свободен достъп едни от най-новите заглавия във фонда на Библиотеката и всички желаещи получиха безплатни едногодишни читателски карти.

Инициативата продължава, като на пет места в Природен парк „Витоша“ се поставиха мобилни библиотеки – в м. Дендрариума, до Детския екостационар „Бели брези“, х. „Момина скала“, х. „Алеко“ и на Черни връх. Всеки ще може да взема напълно безплатно книги от мобилните планински къщички. Заетите книги ще могат да се връщат в удобно за потребителите място – в планината, в централната сграда на Библиотеката или в някой от филиалите ù, като срещу връщането им ще се издава и безплатна читателска карта.

Желаещите да обогатят тези планински библиотеки ще могат да го направят, поставяйки в тях книги по свой избор. Посетители на планината вече са направили първите дарения в къщичката при хижа „Момина скала“.

Програмата на Българския туристически съюз за отбелязване на 121 години от началото на организираното туристическо движение в България може видяна тук.

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content