Близо 800 доброволци се включиха в почистването на Природен парк „Витоша“

Hационалният ден на Природните паркове събра стотици доброволци точно в 10.00 ч. на петте най-замърсени пункта в Природен парк „Витоша“. Желанието да се радват на чиста природна среда доведе малки и големи на Златните мостове, център Алеко, местността Дендрариума, Драгалевския манастир и Посетителския център „Витоша”. Без да губят време, участниците в почистването (сред които посланикът на САЩ Джеймс Уорлик и Венелин Петков от bTV), екипирани с чували и ръкавици, се пръснаха из планината и за два-три часа събраха тонове отпадъци, сред които, за съжаление, имаше всичко, за което човек може да се сети: строителни отпадъци, ръждясали ламарини, автомобилни гуми, чайник, мокет, пластмасови бутилки и чаши, стъкло и много други едри и дребни непотребни предмети.

По хоризонталната пътека Драгалевци – Бояна бяха изградени два нови моста на мястото на разрушени стари.

През целия ден трите музея на Витоша (на мечката, совите и водните кончета) бяха отворени и безплатни за посетители.

В края на акцията се проведе томбола с награди, осигурени от Дирекцията на Природен парк „Витоша“, WWF и GLOBUL.

След усърдната работа повечето от доброволците се снимаха за спомен пред купищата боклуци. Усмивките по лицата на съвестните посетители на парка рязко контрастираха с резултата от безотговорността и простотията на други. Заставайки пред несметните количества гниеща маса, човек няма как да не си зададе въпроса: колко ли поколения ще трябват още, за да се промени отношението на хората към околната среда, към всичко, което ни заобикаля?

Кога най-сетне ще осъзнаем, че България е нашият общ дом и всички ние сме отговорни за опазването му?

Кога липсата на отпадъци при подобни акции ще ни накара с гордост да заявим на посланиците на други държави, че българската природа е безценно богатство, което се цени и пази от гражданите.

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content