НОВИНИ

ВИТОША ЗИМЕН ФЕСТ

Осмото издание на Витоша зимен фест тази събота ще предложи няколко супер атракции край х. „Алеко“. За първи път ще се състоят сноубайк дуели – спускане с колела на сняг с директни елиминации. Предвидени са и демонстрации на най-новата мода в ските – телемарк изпълненията, които кандидатстват за включване в олимпийската програма. Наред с това, спортният празник ще определи държавните шампиони в ски-алпинизма, а организаторите са предвидили още много забавни надпревари, състезания и игри

Фестивалът е иницииран от „София – европейска столица на спорта“ и се провежда за осма поредна зима, за да отбележи Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за 12-и път и сега обединява близо 110 фестивални, спортни и забавни събития в световноизвестни зимни центрове. Традиционният вече снежен празник край хижа Алеко ще постави начало на богатата годишна програма от активности в календара на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Тази събота колоездачното шоу в планината ще започне точно в 12.00 ч. по изграденото специално за феста 150-метрово трасе на Меча поляна. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на състезанието. „По трасето ще бъдат оформени два или три скока и няколко препятствия за повече атракции,“ разкри Ема Паунова, представител на организаторите.

Над плаца пред х. Алеко ще бъде нареден 100-метров паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. За поредна зима в празника активно се включва „Сдружението на витошките ски и сноуборд училища“.

Тази година ски-бягането отново ще бъде по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Наред със състезанията, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно „писалките“.

Витоша зимен фест 2023 ще определи и държавните шампиони в дисциплината скоростно изкачване на ски-алпинизма. Стартът ще бъде в 10.00 ч. от долна станция на Романски лифт през плаца пред х. Алеко до горна станция на лифт Лале 2. Ще участват всички най-добри у нас в този спорт.

Надпреварата с шейни ще бъде с директни елиминации на семеен принцип – дете с родител или с роднина в района на новата шейни зона над хижа “Алеко”. Записванията са от 11.15 ч. до 11.30 ч. на място, а самото състезание ще започне в 11.30 ч. Подробен регламент и начин на записвания можете да намерите в специалната Facebook страница за събитието ВИТОША ЗИМЕН ФЕСТ 2023 и на www.sofia2018.bg.

Програмата за Феста в събота предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. За по-малките посетители на планината това ще стане чрез игри и състезания за намиране на „заровени в снега съкровища“. Предвидени са множество викторини, планинарски песни и конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивна визия, за най-красиво украсена шейна, бой със снежни топки и др. За децата ще се грижат професионални аниматори, които ще осигурят маски и карнавални аксесоари за украса на шейните. Фестът включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и конкурси с награди.

Организатори на Зимния фест, наред с Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и Столична Община, са Българска федерация по ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Консепт криейтив, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Ски-клуб „Александър логистик“, Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища и клубове”.

Програма:

10.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм държавно първенство

11.00 – 12.30 ч. Надпревари, конкурси и забавни игри за децата с аниматори

11.30 – 12.00 ч. Алпийски ски – паралелен слалом

11.30 – 12.00 ч. Състезания с шейни (записване в зоната от 11.15 до 11.30 ч.)

12.00 – 12.45 ч. Winter Bike Duel 2023 – спускане с колела по сняг на Меча поляна

12.00 – 12.30 ч. Ски-бягане – спринт

12.30 – 12.45 ч. Демонстрации на най-новия спорт „телемарк“

12.45 – 13.00 ч. Търсене на съкровища в снега и демонстрации с лавинна екипировка

13.15 – 13.30 ч. Награждаване на призьори и закриване

Заб.: Възможни са промени в зависимост от снежните и метеорологични условия.

За да може повече хора да се качат в планината, ще бъдат пуснати допълнителни рейсове по маршрута на автобусна линия 66 в деня на Витоша зимен фест. Можете да използвате и кабинковия лифт Симеоново – х. “Алеко”.

текст и снимка: Фондация „София-европейска столица на спорта“

Skip to content