НОВИНИ

Витоша летен фест-„Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша“

За осма поредна година се проведе Витоша летен фест, под мотото „Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша“, на поляната пред х. Момина скала организиран от Фондация „София-европейска столица на спорта“. Стотици столичани участваха в многото активности, спортни и забавни прояви, подготвени от организаторите.  

Най-оспорвано бе в планинското бягане. По 12-километровия маршрут „Кумата“ рекордьорът на трасето Шабан Мустафа, Димчо Мицов и Александър Спасов се откъснаха още в началото и запазиха тази преднина почти до края. Малко преди финала обаче Димчо Мицов предприе атака, която не бе по силите на останалите и спечели с време 48:40 мин, само на 5 секунди пред Шабан Мустафа. Трети завърши Александър Спасов с 51:15 мин, а 2 минути не достигнаха на шавмпиона да подобри рекорда на маршрута от 46:30 мин.

При жените бе далеч по-спокойно, след като Маринела Нинева се откъсна напред и не позволи да бъде изпреварена до финала. Резултатът й – 58:49 мин, е само на минута и половина от рекорда на трасето, притежание на Антония Григорова от 2016 г. Втора днес остана Памела Ени с 1.01:36, а трета е Елена Димитрова с 1.02:27 ч.

При колоездачите най-бърз по 21-километрото трасе „Копитото“ бе Емил Стойнев, финиширал за 52:51 мин, на близо 5 мин. от собствения си рекорд на трасето поставен при победата му през 2017 г. Среброто бе за Даниел Дудовски с 58:29 мин, а бронзът за Емил Пенджуров с 59:09 мин. При дамите победата грабна Христина Козарева, дългогодишната шампионка в 100-километровата Колообиколка на Витоша премина 14-километровия маршрут за 43:08 мин, следвана от Виктория Данова 51:01, Надежда Дързева 55:44 и др.

Двете състезания преминаха при небивал интерес с рекорден брой участници. Те бяха аплодирани от хилядите излезли в планината за спортния празник.

Призьорите бяха наградени от Татяна Георгиева, Анатоли Илиев и спортния директор на феста Даниел Дуков. Пълен списък с призьорите и резултатите във всички възрастови групи на осмия „Витоша летен фест“ можете да видите на следния линк:

https://results.sporthive.com/events/6951459900775527936

Без състезателен характер туристическият поход привлече много любители на планинските преходи. По 3.5-километровата пътека с име „Обичам Витоша“ потеглиха няколкостотин души, сред които деца, цели семейства и стари планинари. На широката поляна пред х. Момина скала хиляди столичани участваха в многото активности, спортни и забавни прояви, подготвени от организаторите. На голям интерес особено сред децата се радваше безплатният алпийски тролей, осигурен от „Мачирски спорт“. През целия ден не секна потокът от желаещи да изпитат емоцията от „прелитането“ по опънатото над Боянската река въже.

В същото време на широката поляна пред х. Момина скала зрители, участници и гости се включиха в богата забавно-музикална програма с изпълненията на народни танци и планинарски песни. За доброто настроение се погрижиха две танцови групи за народни хора – „Фолкпалитра“ и „Български перли“ с ръководител Иван Драгански. Прочутият изпълнител на народни песни и лауреат на международни конкурси Александър Александров – Алекс бе подготвил най-доброто от репертоара си. В празника се включиха представители на Български туристически съюз и Дирекция на Природен парк „Витоша“, които предоставиха на гостите интересни информационни материали за Парка.

Фестивалът е част от инициативата „София – Европейска столица на спорта“, по програма на Столична община за предоставяне на повече възможности на столичани и гостите на града за активен и здравословен начин на живот.

текст: Фондация „София-европейска столица на спорта“

Skip to content