НОВИНИ

„Витоша – планината, която дава живот“- фотоизложба пред НДК

„София – европейска столица на спорта“, Дирекция на Природен парк Витоша и Столична община откриха днес фотоизложбата „Витоша – планината, която дава живот“. 28-те уникални снимки на изтъкнатите фотографи Александър Вълчев, Ивайло Дончев и Иван Зарков представят в градинката пред НДК красотата и възможностите за спорт, отдих и туризъм в любимата планина.
Третото издание на изложбата под това име маркира  емблематичните събития и активности, които се случват по инициатива и с подкрепата на фондация „София – европейска столица на спорта“, чиято програма включва ежегодно над 20 фестивала и надпревари в и около планината: Витоша 100 – Обиколката на планината, Летен и Зимен Фест, Споделени игри, Витоша Рън – скоростно изкачване от НДК до Черни връх и др.
Фотографиите показват спиращи дъха щрихи от планината, която е и символ на столицата София, на туризма в България, на активния дух и характер на модерните българи. Снимките демонстрират колко неподозирани красоти и възможности за спорт притежава любимата Витоша.
„Благодаря на тримата автори, които са уловили прекрасни мигове и ни предоставят възможността да им се насладим. Столична община се стреми да прави планината все по-достъпна за софиянци и гостите на града. Редица проекти и инициативи подпомагат хората в желанието им да бъдат повече време сред зеленината, красотата и чистия въздух на Витоша – това богатство за нашия град,“ каза по време на кратката церемония по откриването на изложбата днес Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.
Авторите на фотографиите разказаха за тяхната мотивация и любов към планината, която „не спира да дава живот“. Нито една снимка или текст обаче не може да се сравни с това да се усети уханието на гората, на кристално чистия въздух, спокойствието на планинските потоци или предизвикателствата на отвесните скали. Посланието на изложбата е да бъдем повече време в планината, да я обичаме и пазим, като оставяме в нея само това, на което искаме да се радват следващите поколения.
Фотографиите ще бъдат изложени до 24 октомври в „Галерия на открито“ НДК, до Кино Кабана – това е в градинката пред НДК до паметника с лъвчето при алеята на входа откъм Кравай.
Skip to content