Владимир Милушев и предизвикателството Е-4

На 10 юли 2020 г. планинският водач и природозащитник Владимир Милушев направи опит да измине българската част на международния туристически маршрут Е-4 за по-малко от 50 часа. Този маршрут е с обща дължина 10 800 км, началото му е в Тарифа – Южна Испания, преминава през Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Унгария, Румъния, България, Гърция и завършва в Кипър. Българската част е с дължина 240 км и преминава през 5 планини: Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Целта на бившия експерт по фауната в Дирекцията на Природен парк „Витоша“ Владимир Милушев беше да подобри рекорда на Калоян Пейчев, който през 2019 година измина маршрута за 51 часа и 8 минути. Най-тежкото изпитание по маршрута в българската част е свързано с трудността и голямата денивелация от близо 14 000 метра.

Тръгвайки от кв. Драгалевци в 16.00 ч. на 10 юли, подкрепен от съпругата си, от приятели и колеги, Влади се отправи към Черни връх и пробяга Витоша за 3 часа. Отправи се към Верила, Рила и Пирин, като на определени пунктове беше подкрепян с храна и вода от негови приятели-доброволци. Най-дългата му почивка беше с продължителност 40 минути. Победителят в планинския ултра маратон „Витоша 100“ и в най-трудния ултрамаратон в България „Пирин ултра“ (2017 и 2019 г.) преустанови „приключението Е-4“ на хижа „Вихрен“ в Национален парк „Пирин“, преценявайки, че натрупаната умора би превърнала  остатъка от маршрута в доста неприятно за него преживяване.

На старта Милушев заяви, че с опита си иска да привлече вниманието на хората към нуждата от опазване на природата.

Убедени сме, че Влади ще успее да подобри рекорда при следващия си опит. Но и без такава победа ние се гордеем с постигнатото от него и отново ще го подкрепяме.

Влади на старта със съпругата си Катeто (вдясно) и Танчето Шнел (вляво)
Минути преди старта с част от екипа на ДПП „Витоша“ и приятели
Последни уточнения
Е-4
Връх Мальовица, след който следва едно от най трудните спускания по маршрута
Почивка в хижа „Яворов“
Поглед от Кончето в Пирин

Skip to content