Влади Гюров ще направи опит да изкачи самостоятелно Черни връх с иновативна количка

В събота – 22 юни, за първи път ще бъде направен опит за самостоятелно изкачване на Черни връх от човек с увреждане. Това ще направи 37-годишният Владимир Гюров, който преди 18 г. претърпява инцидент с шосейно колело по време на тренировка и оттогава е обездвижен от гърдите надолу. До най-високата точка на Витоша той ще се движи в иновативна количка, разработена от българските изобретатели от IMobility.

Маршрутът е Хижа Алеко – станция Голи връх – Зелена писта – База РВД – Черни връх.
Влади е инженер по образование и работи в IT-сектора. Въпреки тежкия инцидент, който променя живота му, той не се отказва да бъде активен. В момента практикува няколко спорта – част е от националния отбор по баскетбол на колички, тенис на корт, колоездене с хендбайк (специално колело, което се задвижва с ръце). 

Владимир Гюров е първият български състезател по ситски (ски, пригодени за инвалидна количка) и е амбициран да участва в Олимпийските игри след 3 години. Той е и един от участниците в супермаратона „Един ден на Витоша“ в подкрепа на кампанията „Витоша – достъпна за всички“ на Дирекция на Природен парк „Витоша“.

Разработването и използването на иновативната количка, с която Влади иска да се качи на Черни връх, ще позволи на хората с увреждания да се предвижват бързо, лесно и самостоятелно, както в градски условия, така и в пресечени терени (с кал, пясък, чакъл и вода). С количката безопасно могат да се преодоляват големи наклони при спускане и изкачване, както и да се слиза по стълби. Целта на екипа, който я е разработил, е да направи и града, и планината еднакво достъпни за хората с увреждания. Инициативата се подкрепя от Агенцията за хората с увреждания.

Желаещите да се включат като доброволци или да подкрепят Влади, могат да направят това в събота – 22 юни, в 10 ч. при хижа Алеко.

източник: https://www.bnr.bg/

Skip to content