Денят на отворените врати в Природен парк „Витоша“ ще се проведе в района на село Кладница

Село Кладница и природата наоколо са избрани от Дирекцията на Природен парк „Витоша“ и WWF за инициативата „Ден на отворените врати в природните паркове“, която се провежда всяка година. На събитието ще дойдат посетители, които заедно с водачи, специалисти природозащитници, ще проведат опознавателен излет по по-малко познати маршрути. Познавателната страна на инициативата ще обхване както туристическите забележителности, така и флората и фауната на планината.

По-малко популярните пътеки, разнообразният ландшафт, няколкото каменни реки и чудесните пейзажни гледки по сравнително леки маршрути привличат туристите към тази страна на планината.

Събитието е национално и останалите 10 природни паркове в страната също предвиждат мероприятия.

Ето каква ще бъде програмата:

Преходът ще започне в неделя, 16 октомври 2011 г. от 10:30 часа от центъра на с. Кладница и ще продължи към х. Селимица – р. Танчовица (з. Сопо) – з. Дивия Бик – р. Матница – центъра на с. Кладница.

1. Събиране на групата в центъра на с. Кладница, до читалището. Среща в 10:30 ч.
2. Кратко представяне на организаторите и водачите. Представяне на маршрута.
3. История за с. Кладница и за ПП Витоша.
4. 15 мин. след тръгването, около отбивката за Кладнишкия манастир – кратка беседа за манастира.
5. Малко преди пристигане в х. Селимица – беседа за каменните реки.
6. Почивка в х. Селимица (при студено време).
7. Преходът към заслон Сопо – по пътя ще се обърне внимание на новоизградената туристическа маркировка. Ще се разкаже за значението за развитие на туризма в тази част на планината.
8.  Могилата и Накев камък – тема за биоразнообразието на Витоша.
9.  Слизане към заслон Дивия бик.
10. При достигане до река Матница – кратка беседа за водното богатство на Витоша.
11. Преходът продължава покрай р. Матница.
12. След заслона се достига края на маршрута – отново в центъра на с. Кладница.

Преходът е подходящ за хора от различни възрасти и физическа подготовка. Задължително изискване е всички да бъдат с подходяща за сезона екипировка! Общата продължителност на маршрута е около 4:00 ч. като се имат предвид и спирките за беседи.

Дължината на маршрута е около 15 километра. Ориентировачен час за край на прехода: 15:00 ч.

Наскоро Дирекцията на Природен парк „Витоша“ постави нова маркировка от х. Селимица до с. Чуйпетлово. По този маршрут ще мине групата. В местността в близост до заслон Дивия бик ДПП Витоша работи по проект за възстановяване на популацията на Европейския лалугер. Много вероятно е участниците в прехода да успеят да наблюдават лалугери под надзора на водачите.

Съвети към посетителите:

1.  Носете удобни, топли и сухи дрехи и обувки, раничка, сандвичи и вода.
2.  Нека не забравяме, че природните паркове са национално богатство и наш дълг е да ги пазим чисти.

Почистване:

С цел почистване на планината от отпадъци, без това да е основна задача на занятието, на желаещите ще бъдат раздадени ръкавици и чували за събирането им.

Транспорт до село Кладница:

Най-удачно е да се качите на маршрутката (или автобус) от Руски паметник. Ако тръгнете в 9.00 часа от Руски паметник, ще пристигнете в 9:45 часа в село Кладница, точно на сборния пункт – площада. Превозните средства тръгват на всеки кръгъл час. За завръщането обратно в София може да се ползва превоз в 15:00 или 16:00 часа.

Каним Ви заедно да споделим една приятна неделя сред красивата и по-малко позната природа на западната част на  Витоша! Очакваме ви!

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content