Ден на парковете – отчет на извършеното

Местност „Дендрариума”

Преди началото на акцията експерти от Дирекцията на Природен парк „Витоша” изнесоха лекция на тема: „Дървета и храсти и свързаните с тях животни”. След края на беседата представените от доброволците снимки бяха прегледани и оценени, а авторите – наградени. Част от участниците почистиха района, а друга освежиха лаковото покритие на съоръженията около езерцето. Общия брой на доброволците, включили се в акцията: около 60. Приблизителен обем на събраните отпадъци: 2 кубика. Бяха лакирани една беседка, 7 пейки и 1 шезлонг. Ремонтира се част от оградата около алеята.

Местност „Златни мостове”

Преди началото на акцията експерти от Дирекцията на Природен парк „Витоша” изнесоха лекция на тема: „Природните дадености на Витоша”. След това доброволците получиха необходимите им материали – лакове, четки, чували и ръкавици. Включиха се 70 доброволци, които лакираха 8 пейки и маси „Витошки тип”, 1 дървен шезлонг и 1 детско дървено съоръжение тип „Индианска колиба”. Между беседката и детските люлки имаше опасен ров с дълбочина около един метър, който беше обезопасен като върху него беше поставена дървена скара. Почисти се районът около м. „Златни мостове” и хижа „Момина скала” и се събраха около 20 кубика отпадъци. Акцията завърши с томбола с награди.

Местност „Офелиите”

Преди началото на акцията експерти от Дирекцията на Природен парк „Витоша” изнесоха лекция на тема: „Съхненето на смърчовите гори в Природен парк „Витоша““. Хората научиха за резерватите в ПП „Витоша”, за последиците от смерча, преминал през парка през пролетта на 2001 година. Някои от доброволците се разходиха по намиращата се наблизо Алея на торфа. Експертите от парковата администрация им показаха някои редки и застрашени от изчезване растителни видове (петтичинкова върба, орхидеи, омайниче и др.). Въпреки мрачното време в местността „Офелиите“ се събраха над 20 доброволци. Почистването започна с разкриване на сметище на около 200 метра от хижа „Офелиите“. Почистени бяха околностите на хижата и на някои места около шосето. Събраха се около 2,5 кубика отпадъци. Лакираха се 7 маси и 14 пейки около хижа „Офелиите“. Много активно участие в почистването взеха Димитър Павлов от ТВ 7 и певицата Ваня Щерева. Краят на акцията завърши с вкусен обяд в хижата.

Общата площ, на която беше извършено почистването и в трите пункта възлиза на близо 450 ха.

Районът около село Железница беше поет от представители на Глобул и WWF. В почистването там се включиха 50 доброволци, които събраха 2 кубика отпадъци.

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content