Деца садиха билки с познавателна цел

Първокласниците от ЧСУ „Цар Симеон Велики“ гр. Банкя  се включиха в поддръжката на „Спиралата на билките“ пред Детския екостационар „Бели брези“ в Природен парк „Витоша“. Те оплевиха терена, а после под ръководството на експерта по флора  Десислава Гюрова засадиха нови билки – лечебен ранилист, горска ягода, ливадно орехче. Малчуганите научиха, че още от дълбока древност човекът е използвал растенията в своя бит като средство за храна, облекло, лекарство и украса. Тези от тях, които съдържат биологично активни вещества, са лечебни растения и народът ги е назовал с поетичното име „биле“ или „билка“.

Децата бяха изработили информационна табела и специална кутия за информационни материали  за „Спиралата на билките“, които поставиха пред билковата градинка.

Инициативата е продължение от гостуването на пътуващата изложба на Природен парк „Витоша“ в ЧСУ „Цар Симеон Велики“ и цели да превърне в традиция подобни срещи, в които децата да участват в занимания на открито и да научават за биоразнообразието на нашата страна.

Skip to content