Днес отбелязваме Световния ден на туризма

През м. септември 1979 г. в Torremolinos, Испания – на третата сесия на Генералната Асамблея на Световната Организация по туризъм към Обединените Нации се взема решение за тържествено отбелязване на Световния ден на туризма, като неговото начало се постава през 1980 г.

Изборът на датата 27-ми септември 1980 г. съвпада с едно много важно събитие в световния туризъм, а именно 10-годишнината от приемането на Устава на Световната Организация по туризъм към Обединените Нации – 27 септември 1970 г.

Оттогава Световният ден на туризма 27 септември се чества всяка година със събития, подбрани от Генералната Асамблея и по указания на Изпълнителния Съвет на Световната Организация по туризъм към Обединените Нации.

Най-важното за Световния ден на туризма е да се засили усещането на международната общност към изключително важната роля на туризма и ролята му в социалния, културния, политическия и икономически живот на обществата.

Темата на Световния ден на туризма за 2015 г. е „Един милиард туристи, един милиард възможности“.

Витоша е любима дестинация за посещение през цялата година от много хора. Планината е емблематична с поставянето на основите на организирания туризъм в България на 28 август 1895 г., кдани от Алеко Константинов, иззкачват Черни връх. Сред тях е бил и патриархът на българската литература Иван Вазов. Намеренията на Алеко са били на това място и тогава да стане учредяването на първото туристическо дружество в страната с председател Иван Вазов. Неочакваното и много бързо влошаване на времето осуетило това намерение, но събитието е било достатъчно от историческа гледна точка, за да се счита като рождена дата на организираното туристическо движение в България. Самият Алеко Константинов няколко дни по-късно описва случая в софийската преса с възклицанието: “Невероятно, но факт, 300 души на Черни връх!”  Алековата пристрастеност към пешеходните преходи из любимата му Витоша оставят дълбока следа в историята на българското туристическо движение, а името му става символ и емблема на планината. Алековият призив “Опознай родината, за да я обикнеш!” и днес се знае от малки и големи, тръгнали по туристическите пътеки на България.

Дирекцията на Природен парк „Витоша“ поздравява всички, свързани с туризма.

Честит празник!

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content