Дни на отворените врати в Природен парк „Витоша”, посветени на Седмицата на гората 2013 г.

Както всяка година, през първата пълна седмица на месец април се отбелязва най-значимото събитие за лесовъдите в България – Седмицата на гората, която тази година ще бъде под мотото „Гората и ние”. Празникът, първоначално назоваван Ден на залесяването, започнал през далечната 1925 година, когато ентусиазирани учители и ученици се заели със залесяване на обезлесени баири, които изобилствали по онова време. През 1934 година Денят на залесяването е преименуван на Седмица на гората. Този празник обединява вече 88 години усилията на българите да възобновяват всяка година (с изключение на годините по време на Втората световна война и едно десетилетие след края й) това безценно благо – българската гора.

Честит празник!

Дирекцията на Природен парк „Витоша” организира дни на отворените врати, които ще се проведат на 5-ти (петък) и 6-ти (събота) април 2013 г. на територията на Парка.

ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ПРИРОДЕН ПАРК „ВИТОША”, ПОСВЕТЕНИ НА СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА 2013 г.

Дати: 05.04.2013 г. и 06.04.2013 г.

Място на провеждане: Природен парк „Витоша”.

Достъп: свободен за всички желаещи.

Сборен пункт: м. Златни мостове (на голямата поляна при заслона).

Час на срещата: 10.00 ч. Времетраене на прехода: около 1 час и 30 мин.

Събитията ще се проведат под формата на леки туристически преходи по пътеката от м. Златни мостове до хижа „Момина скала” по един и същи маршрут и на двете обявени дати. Експерти от ДПП „Витоша” ще придружат участниците в прехода, ще им разкажат какво причини масовото развитие на корояда-типограф в Природен парк „Витоша” през отминалото десетилетие и какви мерки се предприеха за възстановяване на витошките гори. Желателно е участниците в прехода да бъдат екипирани с подходящи за сезона дрехи и обувки. Допълнителна информация: Надморска височина на м. Златни мостове: 1400 м. Надморска височина на х. «Момина скала»: 1450 м. Дължина на прехода: 1600 м. Заповядайте!

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content