ДПП „Витоша“ един от рекордьорите в зелената инициатива

За поредна година Дирекцията на Природен парк „Витоша“ беше отличена в кампанията “Да изчистим България заедно”. Дирекцията получи специален приз за ежегодно успешно организиране на акции в Природен парк „Витоша“. Отличното домакинство е от първостепенно значение за всяка доброволческа инициатива.

Близо 800 доброволци се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно“ на територията на Парка през 2019 г. В обособените пет пункта се извърши ремонтиране и  реновиране на парковата инфраструктура, почистване на отводнителните канали и премахване на сметища. На Бистрица в местността „Плажа“, доброволци и служители от БТВ почистиха всички отводнителни канали с обща дължина над 500 метра. Почисти се изкуственото езеро и се боядисаха пейките и дървените шезлонги. Общата облагородена площ е 5000 кв. м.

Този септември най-мащабната национална доброволческа кампания у нас няма да проведе традиционното масово почистване на страната. В условията на извънредна ситуация призивът към всички доброволци е за ежедневна грижа към околната среда, в съчетание с отговорност за здравето на хората. Световния ден на почистването на 19 септември може да бъде отбелязан чрез малки семейни акции за почистване на градинките и любимите места за отдих, организиране на семейни пикници с нулев отпадък, облагородяване на порстранствата, почистване на обществени чешми и др.

В подкрепа на глобалното събитие bTV Media Group стартира и пилотната инициатива с фокус върху проблема със замърсяването с цигарени фасове както в природата, така и по улиците на България.

За целта, в сърцето на 6 местности, почистени и облагородени от емблематични акции на „Да изчистим България заедно“ през годините, ще бъдат позиционирани специални контейнери за събиране и впоследствие – рециклиране, на едни от най-големите замърсители в света –фасовете. Един от тези контейнери ще бъде поставен пред х. Алеко на Витоша. Контейнерите са с обща вместимост от половин милион тютюневи угарки и имат за цел да подкрепят усилията на доброволците в Световния ден за почистването да премахнат от лицето на Земята един милиард вредни фасове.

Skip to content