Европейска нощ на учените 2018

Европейската нощ на учените е събитие, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. Независимо дали сте с приятели, в училищна група, със семейството си, или пък самостоятелно, ще се потопите в света на науката по невероятно завладяващ начин! Ще откриете с какво се занимават изследователите и как това влияе на нашия живот. Ще останете приятно изненадани, като разберете какво още правят учените освен наука.

На 28.09.2018 /петък/ в Европейската нощ на учените, в Детски екостационар „Бели брези“ – Витоша, Дирекцията на Природен парк „Витоша“ ще участва със следната програма:

14:00 – 15:30
Наука в града REFRESH
На Витоша 

Презентации за интересното и важното в планината от ДПП „Витоша“:

• Заслон 2050 – арх. Андреа Момерин разказва за съдействието на Природен парк „Витоша“ и ентусиазма и труда на доброволците за изграждането на „Заслон 2050“. Планинското съоръжение ще има панели за собствено захранване, безжичен интернет и високи технологии, подчинени на основната му функция – да пази и спасява живот в суровите планински условия. 

• Иновации в изследване на бозайниците на Витоша – д-р Никола Дойкин разказва за използването на фотокапани, GPS нашийници за установяване на индивидуалните територии, нощни активности и предпочитани местообитания на животните. 

• Какво крият торфищата на Витоша? – Десислава Гюрова разказва за тяхното възникване, уникални характеристики и разпространението им на Витоша. 

• Проект „Торбалан“ – Боян Пресолски от „Българска организация на хижите с обсервация“ с приказка за Торбалан, който учи децата да събират боклуци и да се радват на чиста природа. 

15:30 – 19:00

Магия REFRESH
Отворени врати в музея

В Музея на совите ще можете да научите за 10-те вида сови, които се срещат в България. 
 

Заповядайте!

Допълнителна информация за събитията в България в рамките на Европейската нощ на учените може да намерите на следния сайт:

http://nauka.bg/night/

Skip to content