„Един ден на Витоша“ – приключенски супермаратон за добра кауза

„Напрежението беше в организацията, а изпълнението – празник“ каза Дойчин Боянов след успешния финал на щафетния супермаратон „Един ден на Витоша“.

20 часа маратон, изминати 80 км и включили се 16 спортиста в благородната инициатива да направим „Витоша – достъпна за всички“.

Стартът беше даден в полунощ в Княжево. Спортистите си поставиха амбициозната задача да прекосят Витоша от най-ниската до най-високата ѝ точка по земя, въздух и вода за по-малко от 24 часа.

Супермаратонът започна със скоростно изкачване от Княжево до Копитото, оттам Евгени Балев демонстрира шосейно колоездене до Офелиите. След това щафетата пое Илко Илиев и чрез планинско колоездене стигна до яз. „Студена“. В команията на световната и европейска шампионка по кану Станилия Стаменова Дойчин Боянов измина близо три километра в тъмните води на язовира. След гребането алпинистът се впусна в планинско бягане до село Боснек със състезателката по ски бягане и участник в три олимпиади Антония Григорова. По изгрев слънце с помощта на клуб “Адреналин“ и Росен Касабов Дойчин Боянов полетя с топловъздушен балон над Витоша. Тук се присъедини и Иван Кожухаров – един от хората с увреждания, които подкрепят инициативата. Заедно със спелеолога Теодор Кисимов Дойчин влезе в пещерата Духлата, след което продължи с Влади Гюров на хендбайк към с. Чуйпетлово. Оттам, яхвайки кон, в компанията на Кристияна Маринкова се отправи към Ярловски Купен.

Супермаратонът продължи с парапланериста Веселин Овчаров, кучешки впряг и състезателите на Мъшинг клуб България, пешеходен преход и скално катерене с Николай Петков, ориентиране с Кирил Николов Дизела, алпийско катерене към Голям Резен с Марто Маровски,  ски спускане с Никола Калистрин и каньонинг.

„При толкова много хора и страхотни характери, при най-разнообразна екипировка, която трябва да се използва, да се достави на определен пункт, при субординация на променящата се външна среда – метеорологична, политическа, пък и глобална, не е толкова просто. Но е много лесно с приятели. Работиш ли с приятели е страхотно!“, сподели пред БТВ Румен Радев – координатор на цялото събитие.

Експертите от Дирекцията на Природен парк „Витоша“ бяха неотлъчно по маршрута на маратона. Те приканваха туристите да се включат в кампанията „Избери, за да помогнеш“ за играждане на алея за спорт за хора с увреждания в местността Игликина поляна. Редом с тях беше и Стела Енева – параолимпийски шампион в дисциплините хвърляне на диск и тласкане на гюле.

Дирекцията на Природен парк „Витоша“  изказва искренната си благодарност към инициатора на супермаратона и всички участници в него. Благодарим и на онези, които изпратиха СМС-и в подкрепа на хората с увреждания.

Благотворителната кампания продължава и всеки може да се включи в набирането на средства за да направим Витоша достъпна за всички.

Skip to content