НОВИНИ

Една от най-старите обществени организации в България, Българският туристически съюз, чества 127 г. от създаването си

Черни връх е тясно свързан с историята и развитието на туристическото ни движение, защото именно там, на 27 август 1895 г. по призива на Алеко Константинов се изкачват 300 души и дават началото на организираното туристическо движение у нас. Тогава фразата на Щастливеца „Опознай родината, за да я обикнеш“ става девиз на българските туристи.

Иван Вазов и Алеко Константинов с малцина свои приятели правят разходки в планината най-вече в района на Драгалевци. Значително по-сериозен се оказва един излет на Алеко Константинов до Черни връх от 11 до 14 юли 1889 г., когато той създава приятелска група за туризъм „Урвич клуб”. Тъй като този клуб просъществува само няколко години, Алеко замисля нещо по-голямо. На 22 август 1895 г. той написва историческата си покана до любителите на планината да се изкачат на 27 август на витошкия първенец Черни връх, където точно в 12 часа да се учреди Клуб на българските туристи. Поканата е отпечатана на страниците на в. „Знаме”, бр. 99 от 23 август 1895 г. На уречената дата пред Народния театър „Иван Вазов” се събират стотици любители на планината, които лично Алеко повежда към Черни връх. А когато на самия връх на белите листове се подписват 300 души, Алеко е изумен и много щастлив, което става причина той да напише знаменития си фейлетон „Невероятно, но факт – 300 души на Черни връх”. Няма точни сведения дали точно тогава и по този повод Алеко получава второто си много популярно име „Щастливеца”.

Датата 27 август е обявена за празник на туризма, а всяка неделя най-близката  до 27 август, хиляди почитатели на планината се изкачват на витошкия първенец Черни връх, за да отдадат почит и уважение на тези, които поставиха началото.

На 28 август 2022 г. българските туристи отново ще се изкачат на символа на българския туризъм Черни връх, за да отбележат 127-ата годишнина на организирания туризъм в България и 172 години от рождението на един от първите ни туристи – народният писател Иван Вазов. 

 

ПРОГРАМА


на Българския туристически съюз за честване на 127 години от началото на организираното туристическо движение в България и 1172 години от рождението на Иван Вазов

23 август (вторник) – пресконференция на Българския туристически съюз (БТС) в Пресклуб „България” (стадион „Васил Левски” ) от 11 часа.

26 август (петък) –17 часа – поднасяне на цветя на паметната плоча в градината пред Народния театър„Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. е започнал първият организиран поход за изкачване на Черни връх. По-късно ще бъдат положени цветя и на скулптурния паметник на Алеко Константинов на бул. „Витоша” и НДК.

28 август (неделя) –

11.45 часа – поднасяне цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх.

12.00 часа – звучат Националният химн и химнът на БТС „Балкани, вдигайте се в небесата“ и откриване на официалното тържество.

12.05 часа – слово на председателя на БТС Венцислав Венев – приветствия от съорганизаторите на празника ДПП „Витоша“, Фондация „София – европейска столица на спорта“ и гости на празника.

12.30 часа – финиширане на първите състезатели от „Витоша рън 2022“ планинско бягане от НДК до Черни връх и тяхното награждаване.

13.00 часа – награждаване на покорилите 10-те планински първенци в България;

13.30 часа – концерт на туристически хорове от страната и музикално-артистична програма.

Skip to content