Еньовден на Витоша

За четиринадесета поредна година Природен парк „Витоша“ беше домакин на празника посветен на Деня на билките – Еньовден. Националният граждански инициативен комитет (НГИК) “Петър Димков” беше организатор на поход, празнична програма и възстановка на стари народни обичаи и традиции, свързани с празника. По традиция походът се проведе по маркираната туристическа пътека „Петър Димков”. Десетки се включиха в прехода и още преди обед пристигнаха пред хижа“Момина скала“. Там те участваха в украсяването на арка от 77 и половина билки и се насладиха на подготвената програма. Извиха се хубави български хора, последва планинско четене с поетите Йордан Евтимов, Лъчезар Лозанов и Георги Гаврилов.

Заместник директорът на Дирекция Природен парк „Витоша“ Ваня Рътарова-Георгиева благодари на всички участници и посетители, които допринасят този ден да се превърне в една прекрасна традиция на територията на парка.

На сцената бе експозирана изложбата „Очи между клоните”, в която авторът ѝ Алпер Османов показва чрез фотообектива горски мотиви с акцент животни от дълбините на горите.

За най-малките се проведе конкурс за детска рисунка „Нарисувай ми билка“, а подаръците бяха осигурени от Дирекцията на Природен парк „Витоша“.

За четвърта поредна година в празника  се включи и Столичната библиотека. В дървените къщички бяха подменени книгите, предоставени от библиотеката, а всички посетители имаха възможността да си извадят напълно безплатно нова едногодишна читателска карта.

Хората и билките са най-голямото богатство на България, казваше приживе лечителят Димков. „Билките са живи същества като нас“. Слънчевият човек, както го наричаха всички, беше убеден, че най-сигурното лекарство е туризма.

Skip to content