Жените на Европа изпратиха Българското председателство на Съвета на Европейския съюз от Витоша

„Жените на Обединена Европа изкачват Черни връх“ под това мото Българският туристически съюз организира представително изкачване на първенеца на Витоша. Проявата е по повод приключването на Българското председателство на Съвета на ЕС и предаването му на Австрия и е посветена на 145-годишнината от рождението на патрона на Българския туристически съюз Алеко Константинов. Идеята е заимствана от Френското правителство, което организира такова събитие през 2008 г. по повод поемане на председателството на ЕС. Тогава представителки на страните-членки на ЕС изкачват Монблан в Алпите.

Инициативата започна на 29 юни с поднасяне на цветя на морената на Алеко Константинов пред Народния театър „Иван Вазов“ и поздрав от Йодлеровия състав към хор „Планинарска песен – Филип Аврамов“.  Директорката на Дирекция на Природен парк „Витоша“ ландш. арх. Снежана Петрова положи цветя и поднесе поздравителен адрес до проф. д-р Алексей Стоев – председател на БТС, за прекрасната инициатива, която ще допринесе за популяризиране на страната ни, на нейната съхранена природа и ще бъде знак на почит и уважение към делото на Алеко Константинов. След това групата отдаде почит и пред паметника на Щастливеца на бул. Витоша.

На 30 юни в хижа „Алеко“ на едно място се събраха представителки на правителството, експерти от ДПП „Витоша“ и половинките на европейски посланици у нас. Сред ентусиастите беше и съпругата на австрийския посланик у нас – г-жа Женевиев Хаузер.

Метеорологичните условия не позволиха на присъстващите да изкачат Черни връх, но пък те се разходиха до Меча поляна.

Всички предрекоха безоблачно бъдеще за България и Балканите след председателството.

Skip to content