НОВИНИ

ЗАПОЧВАТ СЪБИТИЯТА, ПОСВЕТЕНИ НА СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА – 2022 г.

Всяка година, в началото на месец април, лесовъдската колегия отбелязва своя професионален празник – Седмица на гората. Тази година тя ще се проведе от 4 до 10 април под мотото: „АЗ 💚 ГОРАТА!“.

Горските структури в цялата страна организират кампании, свързани със залесяване и почистване на горските територии. Горските педагози  ще проведат образователни игри и събития с малчугани от училища и детски градини.

Първите кампании, посветени на празника вече са в ход. В отговор на конкурсите, обявени от горските структури, децата изпратиха стотици творби, посветени на гората, както и видеа с тяхно изпълнение на химна на гората – „Хубава си моя горо“, които са публикувани на фейсбук страницата на Изпълнителна агенция по горите:  https://www.facebook.com/iag.bg

Всеки, който обича гората и иска да бъде част от събитията, посветени на празника, може да се включи в организираните от горските служители кампании:

      Национална кампания на държавните предприятия и държавните горски и ловни стопанства, дирекциите на природни паркове и регионалните дирекции по горите за ПОЧИСТВАНЕ НА ГОРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ с граждани и доброволчески организации.

Виж локациите тук:

http://www.nug.bg/news/lang/1/id/17297/display

       ЗАЛЕСЯВАНЕ И ГРИЖА ЗА ГОРАТА – Национална кампания на държавните предприятия и държавните горски стопанства с доброволчески организации и граждани, в която чрез беседи и информационни материали се предоставя възможност на гражданите освен да залесяват, да научат повече за дейностите, свързани с грижите за гората. 

Ето къде: http://www.nug.bg/news/lang/1/id/17298/display

       ВИКТОРИНА „УЧИМ И ЗНАЕМ ЗА БЪЛГАРСКАТА ГОРА“ – участвайте в онлайн викторина за българската гора. Инициативата е насочена за деца от 3 до 6 клас в цялата страна и стартира на 21 март – Международния ден на горите. От 21 март до 8 април, през ден, на страницата на Изпълнителна агенция по горите, както и на фейсбук страницата на Агенцията https://www.facebook.com/iag.bg се публикуват интересни факти за гората и работата на хората, които се грижат за нея. Децата могат да се запознаят с любопитните информации и на 10 април 2022 г. онлайн да проверят своите знания чрез анкета, която ще бъде публикувана на официалната страница на Изпълнителната агенция по горите: http://www.iag.bg/.

   КОНКУРСИ ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО – есе, разказ или стихотворение, направете колаж, пано или рисунка. Вижте как да се включите на посочените линкове:

ДПП “Витоша”

https://www.facebook.com/park.vitosha

ДПП “Сините камъни”

https://www.facebook.com/PPSinitekamani

ДПП “Рилски манастир”

 https://www.parkrilski-manastir.eu/

Сп. Гора: Списание “Гора”

ДПП “Златни пясъци”          

http://www.parkzlatnipiasaci.com/?p=5620

РДГ Бургас: http://www.burgas.iag.bg/news/lang/1/year/2022/month/3/page/1/archive            

ПРАЗНИК ЗА ДЕЦАТА по случай Седмица на гората 2022 г. 6 април 2022 г. (сряда) от 11.00 – 14.00 ч. Място: гр. София, сцената на Борисовата градина. В случай на влошени метеорологични условия, събитието ще бъде отложено за друга дата, която ще съобщим допълнително.  Провеждане на игри с деца от горски педагози на Изпълнителна агенция по горите Дирекцията на природен парк „Витоша“. Музикална програма. Ще можете да разгледате шатри, на които ще се представят семенни сбирки, материали и инструменти, които да отразяват работата на лесовъдите.

Skip to content