НОВИНИ

Игра с награди „Открий и снимай!“

Събуждането на природата се отбелязва всяка първа седмица на месец април със Седмица на гората. За обогатяване на познанията на малки и големи към Природен парк „Витоша“ и за превръщане на разходката в планината в приятно преживяване са изградени множество информационни центрове, музеи, алеи и класни стаи на открито. Седмицата на гората е подходящ повод, за да ви запознаем с тях чрез видео премиера.

Във видеото, което може да гледате онлайн (https://youtu.be/TvzHkq69X6o), режисьорът Андрей Хадживасилев и децата актьори Мартин Паунов и Поли Иванова от филма „Случаят Тесла” ще ви поведат по витошките пътеки и ще ви разкажат интересни неща за 13-те обекта, включени в него.

Първият организиран Празник на залесяването се провежда на 12 април 1925 година. През 1934 година Празникът на залесяването се превръща в Седмица на гората. В края на същата година, на 27 октомври върху площ от 6 410 хектара е обявен първият парк в България и на Балканите – Природен парк „Витоша“. Днес площта му е надхвърля 27 хиляди хектара и е най-посещаваната защитена територия в България с близо 3,5 милиона посетители годишно.

Ако обичате природата и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с много награди „Открий и снимай!”.

Условия на играта.

 1. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, обхванати във филма.
 2. Изпратете снимките си до 31 юли 2022 г. на адрес: Дирекция на Природен парк „Витоша“, ул. „Антим I“ №17, София, пощ.код 1303, или на emailpark@park-vitosha.org  
 3. В играта могат да участват деца и ученици до 12-ти клас.
 4. Десетте победители ще бъдат определени на 01 септември 2022 г. с томбола и ще получат интересни награди – книги, ученически раници, филма „Случаят Кюри“ на DVD, осигурени от ДПП „Витоша“, книжарници „Сиела“ и филмова продукция „Случаят Тесла“, а голямата награда е електронна книга KINDLE TOUCH 8 GB BK, осигурена от хипермаркет „Технополис“.

Забележка: Детският екостационар „Бели брези“, музеите на совите и мечката приемат посетители от 15 юни до 15 октомври 2022 г. Музеят на мечката е отворен за посетители всяка събота и неделя от 10.00 до 16.00 ч., а в делничните дни – само за групови посещения с предварителна заявка на emaildppvitosha@iag.bg.

ОБЕКТИ, ВКЛЮЧЕНИ ВЪВ ФИЛМА

 1. НАЦИОНАЛЕН ПАРКОВ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР в София на пл. „Възраждане“.
 2. ПРИРОДОЗАЩИТЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР „ВИТОША”. Намира се на около 1 км от кв. „Драгалевци“, близо до Драгалевския манастир.   
 3. МУЗЕЙ НА МЕЧКАТА. Намира се по пътя за м. Златни мостове, на 1 км преди м. Дендрариума.
 4. БОТАНИЧЕСКАТА АЛЕЯ ЗА НЕЗРЯЩИ в местността Дендрариума.
 5. СПОРТНО-ИНФОРМАЦИОННА АЛЕЯ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНИЯ АПАРАТ. В близост до хижа „Иглика“, на около километър от м. Дендрариума.
 6. ДЕТСКИ ЕКОСТАЦИОНАР „БЕЛИ БРЕЗИ“. Намира се в едноименната местност на около 2 км след м. Дендрариума по пътя за м. Златни мостове.
 7. МУЗЕЙ НА СОВИТЕ. Поместен е в сградата на Детския екостационар „Бели брези“.
 8. АЛЕЯ НА ПРИИЗВОРНИТЕ ТОРФИЩА в местността Офелиите.
 9. АЛЕЯ НА КАРСТА. Започва от покрайнините на с. Боснек. 
 10. ПЪТЕКА „СИЛА И ЖИВОТ“. Началото на маршрута е при Симеоновските езера, като стига до местността Железни врата близо до местност Бай Кръстьо.
 11. АЛЕЯ НА БИЛКИТЕ. Началото на маршрута е при Княжевска гора, минава през местностите Бялата вода и Златни мостове и завършва при хижа “Момина скала”.
 12. ОТКРИТА КЛАСНА СТАЯ. Между селата Боснек и Чуйпетлово.
 13. ОТКРИТА КЛАСНА СТАЯ. по пътеката, свързваща музея на мечката и м. Дендрариума.
Skip to content