Изкачване на Черни връх

Няколко емблематични събития ще съберат много приятели на планината тази неделя на Черни връх. По случай тържественото отбелязване на 125-тата годишнина на туристическото движение в България и 170 години от рождението на Иван Вазов, в петък, 28 август в 17.00 часа ще се поднесат цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх. На другия ден, в събота от 19.00 часа е предвидена Алекова вечер на хижа „Алеко” с туристи ветерани. 

В неделя, 30 август част от най-добрите планински бегачи ще атакуват рекорда за скоростно изкачване на Витоша. Те ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за шеста поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Дирекция на Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“.

Точно в 9.00 ч. преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх“. По същото време ще потеглят 3 туристически похода към Черни връх:

първи лъч: хижа Алеко – Черни връх

втори лъч: Златни мостове – хижа Кумата – Черни връх

трети лъч: Владая – хижа Кумата – Черни връх

Именно на Черни връх ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет.

Програмата е следната:

 9.00 ч Старт на планинско бягане от билетния център на НДК до Черни връх

10.30 ч. Финал на планинското бягане НДК – Черни връх

11.00 ч. Откриване щанд на Столична библиотека

11.45 ч. Поднасяне цветя пред барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх от участниците в туристическия събор

12.00 ч. Тържествено откриване на празника и приветствия от гости

12.30 ч. Финиширане на първите състезатели в планинско бягане и тяхното награждаване.

13.00 ч. Музикална програма

След 14.00 часа – Празничен концерт на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” и мъжка вокална група „Вежен“ от Тетевен на хижа „Планинарска песен“

В унисон с отбелязването на празника, Сдружение „Маратон“ организира за 14-а поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата FIVE MOUNTAINS – състезателното изкачване „Витоша Рън“ от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За надпреварата по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх  до този момент са се записали близо 250 участници.

Skip to content