НОВИНИ

Изложба „90 години Природен парк „Витоша“

Днес, 3 април в 11.30 ч. в градина „Кристал“ се откри изложба, посветена на 90-годишнината на Природен парк „Витоша“, отбелязване на празника на столицата и честването на Седмицата на гората. На тържественото събитие присъстваха д-р инж. Анна Петракиева – заместник-изпълнителен директор на ИАГ, инж. Тони Кръстев – директор на дирекция „Горско стопанство“, инж. Севдалина Димитрова – директор на Дирекция на Природен парк „Витоша“, инж. Борис Чилев – зам. директор на Регионалния Исторически музей София, приятели на Природен парк „Витоша“ и столицата.

В словото си инж. Севдалина Димитрова поздрави присъстващите по случай Седмицата на гората и Деня на София, след което очерта дългия път, изминат от Природен парк „Витоша“ за почти вековната му история, акцентира върху богатството на биологичното му разнообразие и значението му за туризма, за вдъхновението, което планината е давала на поети, писатели и художници.

Приветствие към лесовъдската колегия и гостите отправи д-р инж. Анна Петракиева, която пожела на екипа на Парка да съхрани творческия дух и ентусиазъм, да следва добрите традиции, утвърдени в дълголетната история на Природен парк „Витоша“ и да открива нови перспективи за неговото успешно развитие.

В галерията на открито са показани архивни фотографии, карти и документи, свързани с първите стъпки, предприети за обособяването на защитената територия, любопитни факти от управлението и опазването на планината. Представени са исторически моменти от изграждането на хижи и инфраструктурата и възникването на организирания туризъм. Част от изложбата е посветена на биоразнообразието и богатството от растителни и животински видове, които се срещат на територията на Парка. Представени са музеите и информационните алеи, които предоставят възможност за множество образователни, спортни и социални дейности сред природата. Показани са изданията от богатата витошка библиотека.

Изложбата „90 години Природен парк „Витоша“ се организира съвместно с Регионален исторически музей – София и Дирекция на Природен парк „Витоша“.

Събитието завърши с концерт на Софийския духов оркестър.

Skip to content