НОВИНИ

Информационна кампания за скитащите кучета в Природен парк „Витоша“

Дирекция на Природен парк “Витоша” участва с проекта “Информационна кампания за скитащите кучета в ПП „Витоша“ в рамките на програмата #СофияИзбираЗеленото.

Природен парк „Витоша“ е защитена територия от 1934 г. с цел опазване и възстановяване на биологичното и ландшафтно разнообразие. На територията му се срещат голям брой животински видове, които обитават различни типове екосистеми.

През последните години на територията на Парка се наблюдава навлизане на нетипичен и чужд за дивата фауна на планината хищник – подивелите и скитащи кучета. Кучетата представляват сериозна заплаха за дивите животни в планинските региони. Присъствието им е доказано и от научни изследвания, които безпорно потвърждават, че подивелите и скитащи кучета нанасят сериозни щети върху местната фауна на Витоша.

Подивелите глутници кучета могат да ловуват като диви животни, подобно на вълците, и такива случаи са наблюдавани многократно на Витоша. Кучетата имат една превилегия пред дивите хищници. Вълкът не може да си позволи да преследва безкрайно дълго едно животно, защото той пази силите си – в дивата природа пълното изтощение често е равносилно на смърт. При ловна несполука кучетата обаче сравнително лесно могат да намерят храна в града, около хижите или туристическите центрове. Така че те могат упорито да преследват жертвите си, което значително повишава шанса им за успешен лов. Редовните нападения от кучета могат да прогонят трайно дивите животни от техните естетствени местообитания.

Тревопасните животни имат нужда от голямо количество храна и постоянната бдителност за нападения може да доведе до недохранване и преумора. По този начин освен по-лесна плячка стават и по-податливи към болести.

В Дирекцията на Природен парк „Витоша“ редовно постъпват сигнали за пострадали диви животни при нападение от скитащи кучета.

Наличието на глутници скитащи кучета не е безопасно и за посетителите на Парка.

Основната причина за наличието на подивели и скитащи кучета на Витоша са безотговорни стопани, които прогонват домашните си любимци или изоставят малките им на териротията на Парка. Друга причина е собственици и ползватели на обекти на Витоша да оставят своите кучета без надзор, което също води до увеличаване на числеността им.

Дирекция на Природен парк „Витоша“ предлага дългосрочни мерки и действия за справяне с този проблем.

Една от тях е пряко въздействие върху причината за проблема чрез провеждането на масова информационна кампания относно ефективността на кастрацията, като по този начин да се предотврати непрекъснатата поява на нови безстопанствени кучета.

Други подходящи действия, разходите за които да бъдат поети от общината са:

  • засилване на контрола за спазване на законовите задължения по регистрация и идентификация на домашните кучета.
  • кастрация, ваксинация и обезпаразитяване.
  • повишаване на капацитета на ОП ЕКОРАВНОВЕСИЕ за по-ефективно справяне със скитащите и безстопанствени кучета на територията на Парка.
  • засилване на контрола върху ползвателите на сгради на територията на Парка.

По този начин ще стартира процес по трайно намаляване на бездомни кучета в планината и ще се сведе до минимум притокът на нови. Ще се намали натискът, който упражняват подивелите и скитащи кучета върху дивата фауна на Парка. Ще се намали риска от инциденти между скитащи кучета и посетители на Парка.

Гласуването можете да реализирате от тукhttps://www.sofia.bg/en/sofia-izbira-zelenoto

Продължителността на гласуването е 1 месец и ще е активно до 14 март.

Skip to content