Международен ден на хората с увреждания

Днес, 3-ти декември, светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания. През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3-ти декември за Международен ден на хората с увреждания. На този ден в цял свят се организират събития, които да напомнят, че е необходима ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания. Това е ден за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания. Той трябва да подпомогне дискусията за свободния и независим живот на хората с увреждания и тяхното пълноправно участие в обществото.
Дирекцията на Природен парк „Витоша“ през цялата 2018 година провеждаше кампании и инциативи с които да подпомогне хората със специални нужди. През лятото парка бе домакин на блиц турнир по шах, част от VIII –то Световно първенство по шах за незрящи. За целта експертите от дирекцията с помоща на Съюза на слепите обновиха алеята за незрящи в м. Дендраиума, поставиха нови табели с брайлово писмо и 4 броя маси с каменни дъски пригодени за шах на незрящи.

През октомври се открикаха 3 спортни площадки със специални уреди за двигателна активност за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат в едно от най-прекрасните места на Витоша със спиращи дъха панорамни гледки – Игликина поляна.

Дирекцията на Природен парк „Витоша“ и директорът ландш. арх. Снежана Петрова изказват огромната си благодаранст към Стела Енева национален състезател, световен и европейски шампион на хората с увреждания в дисциплините тласкане на гюле и хвърляне на диск, Светла Николова председател на регионална организация „Света София“ към Съюза на инвалидите в България, Иван Кожухаров алпинистът покорил Монблан в инваидна количка, Владимир Гюров първият българин който участва в Европейско първенство по парашутизъм за хора с увреждания, председателят на РСО София Асен Алтънов и други, за безусловната подкрепа и  ползотворното сътрудничество през тази година.

Дирекцията на Природен парк „Витоша“ с кампанията си „Витоша – достъпна за всички“ има основна цел да премахне бариерите, да отвори вратата към природата, даваща равни възможности към всички.

Skip to content