Мисията за красиви и позитивни училища вече е стартирана в 191 ОУ „Отец Паиций“ в с. Железница

На 27 септември експерти от ДПП „Витоша“ участваха на една осъществена „приказка“ в 191 ОУ „Отец Паисий“, с. Железница – реализиран проект „Петте елемента“ на фондация „Лайт Сурс“ (от англ. light source – „източник на светлина“). В унисон с естествената зелена и екологична среда на училището, разположено в полите на Витоша, четирите стаи на първия етаж, в които учат най-малките са преобразени, като всяка една от тях, започвайки с цвета на вратата и огромния уникален фототапет, представя  елементите на природата – вода, въздух, земя и огън. А връзката между тях се осъществява чрез фризове по стените на коридорите между стаите, където темата е предадена в картини, красиви мисли и послания. Петият елемент – етър се свързва със звука на музиката, която ще обявява началото и края на часовете и ще звучи в междучасията. Тапетите и фризовете са изцяло подготвени и изработени от фондацията, а пребоядисването в свежи цветове на стените е дело на доброволческия труд на родители, учители и ученици. Образователната и полезна информация, заедно с много мисли на учени, мъдреци и деца, превръщат училището в прекрасно и любимо място на светлина и творчество. Създадена е неповторима, красива, релаксираща, комфортна и позитивна учебна среда, която чрез използване на свежи цветове, природни картини, вдъхновяващи мисли и образователна информация повишава реализацията и креативния потенциал на децата. Децата пренасят естетиката в отношението към света и се създава екипност между ученици, учители и родители. Това навява усещане, че училището е техен втори дом.

ДПП „Витоша“, вдъхновена от извършеното, обогати дворното пространство с група от три конусовидни туи, които бяха засадени от най-големите ученици, седмокласници с обещание да се грижат за тях.

А талантливите деца и директорката на училището Савина Игнатова с благодарност подариха на всички, уважили събитието, вълнуваща програма и хорово скандиране „Обичам моето училище“.

Имахме честта да се запознаем и с двамата невероятни благодетели – Албена и Артър Спърлинг, които заедно с Уес Линдън  създават фондацията „Лайт Сурс“ (от англ. light source – „източник на светлина“) преди 8 години.

Цялостната цел на начинанието е да се работи за здравословна училищна среда, която да трансформира децата и да ги релаксира на емоционално, ментално и физическо ниво. Променяйки средата в училище, фондацията иска да насърчава образованието, създавайки по-комфортна, позитивна и цветна учебна среда. По този начин според инициаторите се повишава креативността на децата и тяхната вътрешна осъзнатост, която след това пренасят и в живота. Цветовете и формите оказват позитивна промяна на психичното и физическото състояние на учениците. Поздравяваме ги и им желаем още много реализирани проекти!

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content