Музеите на Витоша приемат посетители

Както всяка година, в началото на м. май трите музея в района на м. Дендрариума отварят врати за своите малки посетители. Музеят на мечката е изграден от Дирекцията на Природен парк „Витоша“ през 2004 г. на мястото на полуразрушен кантон. Разположен е на около 2 км от м. Дендрариума по пътя за Златните мостове. Тук посетителите могат да се запознаят с видовете мечки, тяхната еволюция и разпространение. Специално внимание се обръща на разпространената в България (в т.ч. и на Витоша) кафява мечка, нейните местообитания, годишен цикъл, размери, сетива, поведение, хранене, опасностите, които крие за човека. Дават се полезни съвети при среща с мечка.

Музеите на водното конче и на совите са разположени в м. Белите брези и са също в непосредствена близост до Дендрариума. Децата научават много любопитни подробности за близо 70-те вида водни кончета, срещащи се в България, за местообитанията им на Витоша, за характерните особености на тялото, храненето, размножаването и враговете на тези красиви насекоми.

За 10-те вида сови, които се срещат в България може много да се научи от разположения до музея на водното конче музей на совите. Как виждат и чуват совите, с какво се хранят и как ловуват, кои са прелетни и кои не са …

Входният билет за малки и големи е 50 ст., всички посетители получават цветни диплянки, отпечатани на рециклирана хартия, а експертите от Дирекцията на парка изнасят интересни и увлекателни беседи.

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content