Над 100 деца отпразнуваха 1- ви юни на Витоша

На  1-ви юни, поляната пред Детския екостационар “Бели брези” събра над 100 деца, дошли да отпразнуват Международния ден на детето. Специален гост бе Дойчин Боянов – известен алпинист, който имаше рожден ден и заедно със своето семейство отпразнува своя празник с всички нас. Директорката на ДПП „Витоша“ г-жа Снежана Петрова, го поздрави поднасяйки книгата „Лечебните свойства на растенията“ на д-р Иван Иванов.

Празникът започна с поздрав към присъстващите от ланд. арх. Снежана Петрова. След обявяване на програмата, тържеството започна. Първи на сцената излязоха учениците от 17-то СУ “Дамян Груев” с ръководител Мадлен Хубанова. Те представиха своята вокално-танцова програма и заслужено предизвикаха аплодисментите на публиката. След тях четвъртокласниците от 107 ОУ „Хан Крум“  с ръководител Катерина Пумпалова изпълниха няколко весели стихотворения. С това празникът не свърши. Той едва беше започнал. Докато част от децата научаваха за създаването на билковата спирала от главния експерт по флора Десислава Гюрова, други наблюдаваха експерименталните опити на учените от БАН – „Прокарстерра“ с карстови образувания, трети се катериха по стената, подпомагани от големи батковци, които ги обезопасяваха с въжета и ги окуражаваха при катеренето. Заниманията в работилницата с естествени материали също прикова интереса на малчуганите, експерти от Робопартанс  демонстрираха магията на роботите и тяхното създаване. Шатрата на Столична библиотека привлече любителите на интересните четива. Малката библиотечка наблизо – една от петте на Витоша, част от инициативата “Библиотеки в планината” – беше запълнена с нови книги и вече очаква първите читатели.

Дойчин Боянов  отправи поздрави и пожелания към завършващите второкласници на 17-то СУ „Дамян Груев“, след което връчи на усмихнатите  момчета  и момичета свидетелствата  им за този етап от тяхното обучение. Пожела им безгрижно лято и много игри.

Дирекцията на Природен парк „Витоша“ за шеста поредна година организира празник за деня на детето и той се превръща в една традиция, която ще продължи и за напред.

Skip to content