Национален ден на природните паркове WWF

На 29 май (събота) WWF организира за трети път Национален ден на природните паркове. София – Международната природозащитна организация WWF организира за трети път кампания за почистване, подобряване и обновяване на инфраструктурата и маркировката на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка в България. На 29 май 2010 г. (събота) се очаква хиляди доброволци и приятели да подкрепят Националния ден на природните паркове, чието послание тази година е „В природата сме у дома си – стига мръсни номера”.

Във всеки от природните паркове в България ще бъде изграден и дървен мост като част от усилията за подобряване на туристическата инфраструктура и като символ на връзката между хора и природа.

Природните паркове Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) и Беласица са най-посещаваните защитени природни територии в България и посрещат над 10 милиона души всяка година. За съжаление някои недобросъвестни посетители оставят отпадъци след себе си, разрушават местата за отдих и туристическата маркировка.

Кампанията на WWF Национален ден на природните паркове се подкрепя за втори път от GLOBUL като част от стратегията на компанията за устойчиво развитие GLOBUL Green, която стартира през 2008 г. Инициативата включва и администрациите на 11-те природни парка.

Националният ден на природните паркове се проведе за първи път през есента на 2007 г. Тогава над 1000 доброволци събраха 12 тона боклук в природните паркове на България. Пластмасовите опаковки се оказаха сред най-често срещаните отпадъци, изоставени сред природата.

При второто издание на инициативата през 2009 г. се включиха над 2300 доброволци. Участниците събраха над 15 тона отпадъци, ремонтираха кътове за отдих и пътеки за хора с увреждания.

Повече подробности за Национален ден на природните паркове може да намерите на http://wwf.bg

Сборните пунктове и началните часове за 29 май 2010 г., събота, са:

Витоша – от 10.00 ч.

1. паркинг на посетителски център над Драгалевци

2. паркинг на Драгалевски манастир

3. Алеко

4. местност Дендрариума

5. Златни мостове

Беласица

гр. Петрич, на стадиона – 10.00 ч.

Българка

1. гр. Габрово, пред Областната управа, от 10.00 ч., осигурен транспорт

2. местност Узана, пред Горски дом – Узана, от 10.30 ч.

Врачански Балкан

гр. Враца, Природозащитен център „Натура“ – Червеният площад, от 10.00 ч.

Златни пясъци

чешмата до Аладжа манастир , от 10.00 ч.

Персина

гр. Белене, административна сграда на природния парк, от 9.00 ч.

Рилски манастир

гр. Рила, автогарата, от 8.30 ч., осигурен транспорт

Русенски Лом

1. Ивановски скални църкви, от 10.00 ч.

2. крепост Червен, от 10.30 ч.

Сините камъни

гр. Сливен, информационно-посетителски център на природния парк, в началото на Хайдушката пътека, от 10.00 ч.

Странджа

1. гр. Бургас, частна автогара, ул. Булаир, от 8.00 ч., осигурен транспорт

2. моста на река Велека при с. Синеморец, от 10.00 ч.

Шуменско плато

гр. Шумен, информационен център на природния парк, от 10.00 ч.

За повече информация:

Константин Иванов, WWF, Тел: 02/950 50 40, 0884 514 636, kivanov@wwfdcp.bg

Допълнителна информация:

Основана през 1961 г. и една от най-големите в света, международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] работи в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF се грижи за подобряването на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, земеделските политики и развитието на селските райони, промените в климата.

Всички съобщения до медиите може да прочетете на http://wwf.bg

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content