Национален инициативен комитет постави началото на „Светият път“

Национален инициативен комитет за отбелязване 550 години от връщане на мощите на Свети Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир и организиране на поклоннически поход по маршрута бе учреден на 22.02.2019 г. в София. Събитието се проведе в Централния военен клуб, където се събраха съмишленици на голямото духовно и културно начинание, което по мащаб и значимост може да се сравнява с пътя Камино в Испания.

Учредяването на Националния инициативен комитет беше подкрепено от представители на Министерския съвет, народни предствители, областни управители, кметове, зам.-кметове, представители на висши учебни заведения и професионални училища по туризъм, научни институти, представители на Български туристически съюз, национални и регионални неправителствени организации, различни сдружения, фондации, фирми, асоциации, председатели на туристически дружества, представители на медии, дирекции на природни паркове, интелектуалци, експерти и  поклонници.

За председател на Инициативния комитет беше избран проф. д-р Пламен Павлов. За логистичната подкрепа и логистичната егида бе посочен д-р Даниел Панов. Членове на Учредителното събрание са: Ваня Събчева-областен управител на Ловеч, проф. д-р Любимира Попова-областен управител на Велико Търново, инж. д-р Даниел Панов-кмет на Велико Търново, доц. д-р Милен Михов-зам.–председател на Комисията по образование и наука, проф. д-р Пламен Павлов-съветник в проучването, проф. д-р Алексей Стоев-председател на Български туристически съюз, Татяна Данчева, д-р Горан Благоев  – водещ на предаването „Вяра и общество“, Калоян Николов. Членове на Учредителното събрание са и търновските общественици Паскал Пиперков и Евгени Коев, които всъщност са в основата на организацията. Двамата повече от три години извършват научни изследвания, чиято цел е да възстановят автентичния маршрут, по който е преминала монашеската процесия със свещените мощи през 1469 година. Те са се заели с организацията на поклонническия маршрут „Светият път“.

Идеята се е зародила още през 1999 г. по инициатива на Светия синод на Българска православна църква – Българска Патриаршия. Тогава се организира национално честване по повод 530 г. от пренасяне мощите на небесния закрилник и покровител на българския народ. Свещеникът Давид Йовчев от Великотърновска митрополия благослови учредяването на Инициативния комитет. Паскал Пиперков изрази надежда, че поклонническият поход ще утвърди едно ново начало за всички българи. Председателят на Инициативния комитет проф. д-р Пламен Павлов припомни, че само десетилетия след падането ни под турско робство обществото ни се събужда с шествието – доказателство за това, че нашият народ е непокорим. Проф. д-р Алексей Стоев допълни, че подобен поклоннически път е от изключително значение за страната и изказа увереност, че поклонническият път ще заеме достойно място в 100-те национални туристически обекта.  Доц. д-р Милен Михов изрази надежда „Светият път“ да се превърне в общонационално събитие, което да ни обедини като нация. Проф. д-р Любомира Попова пък обърна внимание за необходимостта от връщането към българските корени и възпитанието на бъдещите поколения.  

По време на събитието се изказаха още редица интелектуалци и други гости. Всички изразиха вълнението си и заявиха пълната си подкрепата към голямото духовно начинание. Направена беше мултимедийна презентация на проекта. Евгени Коев и Паскал Пиперков представиха подробно своите идеи и предварителния маршрут по повод 550-годишнината от пренасяне мощите на светеца. Всички присъстващи се подписаха в паметна книга, като по този начин станаха част от Националния инициативен комитет.

Най-големият български поклоннически поход „Светият път“ ще се проведе от 1 до 31 юли 2019 г. като поклонниците ще извървят над 550 км от Велико Търново през Никопол, Плевен, София и Дупница до Рилския манастир. Маршрутът ще премине през 7 административни области, 19 общини, 4 епархии на Българската православна църква, над 80 населени места, 4 природни парка, средновековни манастири и паметници.

В периода 26-31.07.2019 г. ще се проведе последният пети етап на похода и тогава маршрутът ще премине и през ПП „Витоша“.

Skip to content