Обявяване на победителя в конкурса за проект на алпийски заслон на Витоша

На 3-и октомври 2017 г. от 18.00 ч. в Детския екостационар „Бели брези“ в Природен парк „Витоша“ ще бъде обявен победителят в конкурса за проект „ЗАСЛОНЪТ 2050“.

Всичко започна през месец май 2017 г. по инициатива на дружеството МОМЕРИН на арх. Андрея Момерин.

Възложител на конкурса е Дирекцията на Природен парк „Витоша“, съвместно с BRING (The building innovators group) и МОМЕРИН (BREEAM – лицензиран оценител).

Идеята е да се възстанови малък заслон с размери 3 х 4 метра, изграден преди 50 години в местността Три кладенци на Витоша, от който са останали само част от основите, като в същото време се демонстрира архитектура на бъдещето с използването на съвременни, устойчиви материали, които не замърсяват околната среда. Новият заслон ще бъде изграден, сглобен тренировъчно, поставен, ползван и разрушен след време без да нанася поражения на природата, с която сме свързани. Той ще бъде изграден по принципите и методите на устойчивото строителство и архитектура, в суровите условия на планината, на близо 2000 м н.в.

Пред участниците в конкурса бяха поставени задължителни условия, на които трябваше да отговарят проектните им предложения, сред които: възможност за зареждане на малки електронни устройства, достъп до интернет, съхранение на електроенергия, достъп до материали за първа медицинска помощ, достъп до важна туристическа информация, наличие на сигнализация при мъгла.

До финала достигнаха 5 проекта.

Представените 17 проектни предложения бяха оценявани на три етапа.

Първият етап на оценка беше поверен на компетентно жури в състав: геологът и полярен изследовател проф. д-р Христо Пимпирев, ландш. арх. Снежана Петрова – директор на ДПП „Витоша“, арх. Борислав Игнатов – председател на КАБ, арх. Мартин Христов – зам.-председател на КАБ, Теренс Бекет – BREEAM експерт и Красимир Стоянов – преподавател по туризъм в НБУ.

Организаторите дадоха възможност и на основните ползватели на заслона – туристите –  също да участват в избора на окончателния проект.

Това се случи на втория етап на оценка на Черни връх на 27-и август т. г. и тази дата не беше случайно избрана. На 27 август 1895 г. се е състояло първото организирано изкачване на Черни връх, поставило началото на организирания туризъм в България. Всяка година в края на месец август на витошкия първенец се събират туристи от цялата страна, за да отдадат почитта си към Алеко Константинов – Щастливеца, по чиято идея се е състояло първото изкачване на върха.

Процесът на гласуване през втория етап продължи до 15 септември.

Третият етап на оценка беше осъществен от учениците от 5 „а“ клас на столичното 38-мо ОУ „Васил Априлов“. Децата също излъчиха своя фаворит на 26 септември, когато проектантите се срещнаха с учениците и отговаряха на техните въпроси.

Повече подробности за проекта „ЗАСЛОНЪТ 2050“, победителя, другите участници, организаторите и предстоящия процес на изграждане на този важен и необходим туристически обект ще научите на 3-и октомври 2017 г. от 18.00 ч. в Детския екостационар „Бели брези“ в Природен парк „Витоша“.

Очаквт ви вълнуващи срещи. Ще се запознаете с финалистите. Ще представим документален филм, запечатал процеса на подготовката и провеждане на конкурса.

И, разбира се, ще връчим наградата на победителя.

Заповядайте. Очакваме ви.

Дирекция на Природен парк „Витоша“

 

Детският екостационар „Бели брези“ се намира вдясно на пътя от кв. Бояна за м. Златните мостове, на около 2 км след м. Дендрариума и разклона за Копитото.

Детският екостационар „Бели брези“ получи първа награда в конкурса „Сграда на годината 2013“ в секцията „Зелено строителство“.  Той е изграден по проект „Възраждане и запазване на традиционни строителни техники и умения, използвани в България” с безвъзмездно финансиране от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и държавния бюджет на Република България. Оборудването на сградата беше осъществено по проект “Дейности по устойчиво управление на Природен парк “Витоша”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”.

Skip to content