Отбелязахме световния ден на снега с втория „Витоша Зимен Фест“

Празникът се проведе на 21 януари на Витоша от 11 ч. пред х. „Алеко“. Организатори на феста, наред с Фондация София – Европейска столица на спорта, бяха Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Български колоездачен съюз, Сдружението на „Витошките ски и сноуборд училища“, Българска федерация по катерене и алпинизъм.
Тази година програмата беше обогатена с една уникална атракция. Планинско колоездене – зимно спускане за време се организира за първи път в България.

Шоуто в планината започна точно в 12.00 ч. със старт на плаца през х. „Алеко“, трасето беше дълго 800 метра с множество виражи, скокове и възможности за трикове, а финалът беше пред долна станция на Романския лифт.

„Витоша е богатството на София и се радваме, че можем с помощта на София – Европейска столица на спорта да организираме подобно състезание“, каза Петко Тотев, зам.-председател на БФКА.

В програмата за Феста в събота имаше множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. На плаца пред х. Алеко беше нареден паралелен слалом, по който децата изпробваха уменията си. Ски-учители помагаха безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Наред с надпреварата по ски-бягане, всеки можеше да се пробва безплатно с „писалките“. Състезанието по ски-алпинизъм беше със старт-финал пред хижа „Алеко“. Предвидени бяхя множество игри, планинарски песни и конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивен карнавален костюм и визия, за най-голяма снежна топка, теглене на въже и др. Ски-учители направиха снежно шоу с борд и ски трикове.

Всеки участник до 18-годишна възраст можеше да ползва Кабинковия лифт от Симеоново до х. Алеко с лифт карта на символична цена от 1 лв. и депозит 5 лв.

Глобална снежна емоция! Денят на снега се чества в 46 държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления. Тази зима очакваните участници са над 800 000.

Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content