Отбелязваме Деня на Земята

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 75 000 партьори в 190 държави насочени към опазване на планетата и съхраняване на живот върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

За първи път Деня на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. денят е обявен за Международен празник, а в България се чества от 1993 година. Целта е хората по света да се обединят в защита на природата и околната среда.

Организацията Международна мрежа за Деня на Земята всяка година се фокусира върху актуална тема, свързана с опазването на планетата. Тази година тя е „Възстановяване на нашата планета“. За това и част от събитията ще бъдат съсредоточени върху действията на климата, повторното залесяване или опазването на биологичното разнообразие. Активностите включват намаляване на въздействието върху храните и околната среда и глобалните почиствания.

Днес в 19.00 часа ще се проведе онлайн събитие по темата “Възстановяване на нашата планета” в сайта EarthDay.org. То ще включва разнообразие от семинари, специални изпълнения за популяризиране на зелените технологии и за споделяне на иновативни методи за възстановяване на екосистемата в света, като повторното залесяване, регенеративно земеделие и глобални почиствания.

Събитието ще бъде достъпно за предаване на живо чрез https://www.earthday.org/ и различните социални медии на организацията.

Снимка: earthday.org

Skip to content