Открива се ХIХ Международен фолклорен фестивал „Витоша“-2015 с участието на състави от Грузия, Литва, Сърбия и Турция

Фестивалът, организиран от Район „Витоша“ с подкрепата на Столична община, стартира официално на 26 юни в 19.30 часа на лятната сцена в Борисовата градина
От 25 до 28 юни т. г. столичният район „Витоша“ отново е домакин на традиционния и очакван всяка година в края на юни фолклорен фестивал. Четири са фестивалните вечери, през които публиката ще се наслади на жизнерадостните ритми на танците на народи от различни страни и континенти, разиграни на три сцени – лятната сцена в Борисовата градина, Народно читалище „Витоша“-кв. Павлово и Националният исторически музей. Танцовите ансамбли ще представят най-доброто от фолклорното богатство на своята страна.
В петък сутринта кметът на София Йорданка Фандъкова ще се срещне с ръководителите на чуждестранните състави. По-късно гостите ще бъдат приети и от заместник-министъра на културата Бони Петрунова.
Освен фестивалните изяви за столичани и гости ще бъде организирано дефиле на участниците в национални носии, което ще се състои на 26 юни (петък) от 18.00 до 19.00 часа: НДК – бул. „Витоша“ – ул. Солунска – ул. Дякон Игнатий – бул. Цар Освободител – Борисова градина.
Фестивалът официално ще бъде открит на 26 юни в 19.30 часа на лятната сцена в Борисовата градина от кмета на Район „Витоша“-СО инж. Валери Йорданов, в присъствието на чуждестранни и български състави, както и на депутати, посланици, общински съветници и др. Програмата ще бъде открита със специалното участие на Национален ансамбъл „Филип Кутев“, след което изяви ще имат всички участници във фестивала. „България поздравява света“ – това е посланието на първата част от програмата, втората част на концерта е озаглавена „Светът поздравява България“.
В събота от 19.00 часа концертните изяви ще са едновременно на две сцени – в Борисовата градина и в кв. Павлово (НЧ „Витоша“). Два от съставите – на Турция и Сърбия, ще гостуват на сцената на XV Национален детски фестивал „Слънце иде“ – с. Дрен.
Галаконцертът на участниците и официалното закриване на фестивала ще бъде в неделя от 19.00 часа в Националния исторически музей.
Автентични нестинарски танци, посещение на Рилски манастир, обиколка на София, запознаване с най-ценните експозиции на Националния исторически музей – това е съпътстващата програма за гостите от чужбина. Идеята на организаторите е чрез езика на изкуството и фолклорната магия МФФ„Витоша“ да изгради още един мост към разбирателство и партньорство между страните-участнички, а съответно да направи достояние на другите народи най-добрите образци от съкровищницата на българския фолклор, култура и традиции.
Фестивалът се провежда с любезното съдействие и финансова подкрепа на Столична община.
ПЪЛНА ПРОГРАМА на фестивала – на интернет страницата на Район „Витоша“-СО – www.raionvitosha.eu , Folk Festival – Vitosha District – Sofia Municipality – https://plus.google.com/u/0/+FolkFestivalVitoshaDistrictSofiaMunicipality/posts/p/pub
както и ФЕЙСБУК страницата Международен фолклорен фестивал „Витоша“-2015

 

ПРОГРАМА

25.06.2015 г. (четвъртък) – първа фестивална вечер

До 16.30 ч. – Пристигане и настаняване на ансамблите в хотел „Родина”
17.00 ч. – Среща на художествените ръководители на ансамблите, участващи във фестивала, с патрона на фестивала – кметът на р-н „Витоша” инж. Валери Йорданов
20.00 ч. – Творческа вечер на всички участващи във фестивала – лятна естрада на читалище „Витоша”
22.00 ч. – Нестинари и фолклорна дискотека /лятна естрада на читалище „Витоша”/

26.06.2015 г. /петък/ – втора фестивална вечер

10.00 ч. – Среща на художествените ръководители на ансамблите, участващи във фестивала, с кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова
12.00 ч. – Среща на художествените ръководители на ансамблите, участващи във фестивала, със заместник-министъра на културата на Република България г-жа Бони Петрунова
18.00 ч. – Дефиле: НДК – сцена „Борисова градина”
19.30 ч. – Официално откриване – сцена „Борисова градина”
1-ва част – “ България поздравява света” с участието на фолклорни ансамбли от София и със специалното участие на Държавен ансамбъл „Филип Кутев”
2-ра част – „Светът поздравява България“ с участието на всички гостуващи ансамбли – по 5 мин.

27.06.2015 г. (събота) трета фестивална вечер

10.00 ч. – 17.00 ч. – Посещение на Рилски манастир
16.00 ч. – Участие на ансамблите от Сърбия и Турция в МФФ – с. Дрен
19.00 ч. – Централна естрада /”Борисова градина”/- Концерт на ансамблите от Сърбия и Турция – по 45 мин.
Втора естрада /лятна естрада на читалище „Витоша”/- Концерт на ансамблите от Литва и Грузия – по 45 мин.

28.06.2015 г. (неделя) четвърта фестивална вечер

09.00 ч. – Обиколка на София
15.30 ч. – НИМ – разглеждане на историческа експозиция
19.00 ч. – Официално закриване на фестивала – НИМ
Галаспектакъл на участниците във фестивала “Витоша-2015”– по 10 мин.

29.06.2015 г.(понеделник)

09.00 ч. – Отпътуване на ансамблите
Забележка: Фестивалният комитет си запазва правото за промени в програмата.

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content