От Княжево до Копитото – поход в памет на Боян Петров

Стотици хора се включиха в похода от Княжево до Копитото в памет на Боян Петров. Това е маршрутът, който Петров е изминавал преди всяка своя  експедиция. Идеята дадоха негови приятели, но имаше и много непознати, дошли, за да изразят своята почит към големия алпинист.

„Боян беше герой на нашето съвремие и хората са тук, за да го подкрепят. Дано някой продължи неговия път, но за съжаление това остана последната му експедиция“, каза сестрата на Боян Петров пред BTV.

Жената на алпиниста Радослава Ненова остави по маршрута дневници, в които всички да пишат впечатленията си. Самият алпинист оставяше дневници по трасето, в които пишеха и други планинари, които минават по тази пътека на Витоша.

Издирването на Боян Петров бе прекратено на 16 май. Алпинистът изчезна под връх Шиша Пангма в Хималаите на 3 май. На 16 април, преди да започне изкачване на върха, за последен път споделя във Facebook:  „От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта“, пише той.

Алпинистът Боян Петров към 2017 г. е българският височинен алпинист с най-много, общо 10, изкачени върхове над 8000 м.

Skip to content