Планинска спасителна служба на 85 години

На 30 ноември, Планинската спасителна служба (ПСС) отбеляза 85-годишнината от създаването си в зала „София“ на НС на БЧК. В събитието участваха председателят на БЧК акад. Христо Григоров, д-р София Стаменова ген. директор на БЧК и ПСС, председателят на ПСС инж. Веселин Ганчев и директорът на службата Емил Нешев, началниците на отряда след 1952г Радко Марков, Павел Павлов, Красимир Стоянов, Стоян Стоянов и много гости и приятели.

На тържеството бе представена книгата „85 години Планинска спасителна служба в България“, която е израз на синовната почит и преклонение на поколения планинари към хората, имали дързостта да се заемат с трудното дело на планинското спасяване в България. Автор е д-р Емануил Шаранков, който е един от  основателите на организираната през 1933 г в София Планинска спасителна служба.

Спасителите представиха подробна информация за инцидентите в планините, за проведените спасителни акции през отминаващата година и каква е готовността на отрядите в страната за започващия зимен сезон.

 

Skip to content