„Виждам ход“ – Световно първенство по шахмат за незрящи

За първи път България е домакин на Световното първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи хора. То ще се проведе в периода от 20-31 юли 2018 г в гр. София.  Проявата ще бъде част от програмата на „София – Европейска столица на спорта“ и е под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев . В първенството участват отбори от Великобритания, Венецуела, Германия, Индия, Испания, Италия, Македония, Полша, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Турция и Украйна. Официалното откриване бе направено с демонстративна партия шах с Кристиян Вигенин.

Дирекцията на Природен парк „Витоша“ и Регионалната организация на Съюза на слепите – София, с финансовата помощ и подкрепа на Югозападно държавно предприятие обновиха и реновираха изцяло ботаническата алея за незрящи в  местността „Киселище“ по случай първенството. Алеята е част от Дендрариума на Природен парк и е първата такава, изградена в България през 2000 година, по проект на фирма „Агролеспроект“ ЕООД. Тя е специализирана за ползване от хора с частично или напълно увредено зрение и дава възможност за запознаване с някои основни и интересни растителни видове. Нейната дължина е 620 м, окантена е с водещ дървен нисък бордюр и включва 26 броя дървесни и храстови видове за опознаване, пред които е поставена площадка от бетонни плочи. Пред всеки от опознавателните обекти има поставена табела, съдържаща текст на брайл и кирилица, чрез който е дадена основна информация за всеки от растителните видове. На поляна, прилежаща към алеята са поставени 4 бр. маси с каменни шахматни дъски, пригодени за ползване от незрящи хора.

На 28 юли тази година всички участници в първенството, ще имат възможност да се насладят на любимия си спорт сред природата на Природен парк „Витоша“, на обновената алея.

ДПП „Витоша“ благодари на:

Югозападно държавно предприятие – за финансовата помощ;

Регионалната организация на Съюза на слепите – София – за консултациите и подкрепата;

Столична община – за дарението на масите с пейки;

Монтаж на масите на терен: „Жиро М“ ЕООД;

Изработка на гранитни дъски за шах: каменоделец Иван Пиперков;

Skip to content