ПОКЛОННИЧЕСКИ ПЕШЕХОДЕН ПОХОД „СВЕТИЯ ПЪТ“ ПРЕМИНА ПРЕЗ ТЕРИТОРИЯТА НА ПП „ВИТОША“

На 26 и 27 юли 2019 г. поклонници, включили се в пешеходния поход „Светия път“, преминаха през територията на Природен парк „Витоша“ по следния маршрут:

  • 26 юли, петък – гр. София – кв. Бояна – с. Владая – с. Кладница, Кладнишки манастир (28 км).

Литургия в Ротондата ,,Св. Георги”; шествие до ул. ,Пиротска” – мястото където е съществувал средновековният храм ,,Св. Йоан Рилски”, в който са съхранявани мощите на преподобния; посещение в Боянската църква; поклонение при едно от най-старите изображения на Св. Йоан Рилски; посрещане на походниците при оброк ,,Св. Йоан Рилски” над с. Владая; възстановка на прощаването на софиянци с мощите на светеца; преход до Кладнишкия манастир. Вечерня в манастира.

  • 27 юли, събота -Кладнишки манастир – с. Боснек – с. Горна Диканя – с. Дрен (24 км) Поклонение при храмовете и светите места по маршрута. Вечерня в храма на с. Дрен.

На входа на Боянската църква директорът на ПП „Витоша“ д-р инж. Анна Петракиева приветства поклонниците на територията на Парка и им благодари за инициативата, която се подема за първи път. Инж. Петракиева подчерта, че освен своето богато биологично разнообразие, парк Витоша има и богато културно и духовно наследство.

При преминаването през Природния парк, поклонниците бяха съпроводени от експерти на Дирекция на Природен парк „Витоша“.

Походът се организира за отбелязване по достоен начин на 550-годишнината от връщане на мощите на св. Йоан Рилски в Рилската света обител през 1469 година от монашеска процесия, определена от събора на Рилския манастир.

 Забележка: За повече информация и връзка с организаторите на похода:  ТД „АКАДЕМИК-ВТУ“, Евгени Коев 0889 710-188

https://holypath.eu/

Skip to content