„Заслон 2050“ е представен на Софийския фестивал на науката в София Тех Парк

София се преврърна в столица на науката с 8-то издание на Софийския фестивал на науката, който се провежда за осми път. Тази година София Тех Парк ще събере над 80 учени от 17 държави, а над 100 събития ще се проведат в 5-те зали на Фестивала. Създаден през 2011 г. от Британския съвет и Форум Демокрит, под патронажа на Министерството на образованието и науката, още с първото си издание фестивалът спечели голям брой привърженици. Акцент на Софийския фестивал на науката и тази година е Училищната програма. До момента повече от 50 училища от София и страната са резервирали своите места.

На 10-и май, на церемонията по откриване на Фестивала присъстваха заместник-министърът на образованието и науката , кметът на София, директорът на София Тех Парк, други официални лица, много гости.  

Именно този международен форум беше избран за представянето на „Заслон 2050“ – заслонът на бъдещето, който ще бъде монтиран на 26-и август 2018 г. в местността „Три кладенци на Витоша.

Заслонът е сглобен тренировъчно и представен пред зала „Джон Атанасов“. Той привлече и първите си посетители. Това бяха Антоан, Георги, Ангел, Ева, Дани, Андреа и Ники – ученици от 5-и клас на столичното Частно основно училище „Образователни технологии“.

Всичко започна през месец май 2017 г. по инициатива на дружеството МОМЕРИН на арх. Андрея Момерин. Възложители на конкурса бяха Дирекцията на Природен парк „Витоша“, съвместно с BRING (The building innovators group) и МОМЕРИН (BREEAM – лицензиран оценител).

Идеята беше да се възстанови малък заслон с размери 3 х 4 метра, изграден преди 50 години в местността Три кладенци на Витоша, от който са останали само част от основите, като в същото време се демонстрира архитектура на бъдещето с използването на съвременни, устойчиви материали, които не замърсяват околната среда. Новият заслон ще бъде изграден, поставен, ползван и разрушен след време на близо 2000 м н.в. без да нанася поражения на природата на 26-и август т.г. в Деня на туризма, когато хиляди туристи от цялата страна се стичат към Витоша и Черни връх, за да ознаменуват първото организирано изкачване на върха, състояло се през 1895 г., предвождано от Алеко Константинов.

Пред участниците в конкурса бяха поставени задължителни условия, на които трябваше да отговарят проектните им предложения, сред които: възможност за зареждане на малки електронни устройства, достъп до интернет, съхранение на електроенергия, достъп до материали за първа медицинска помощ, достъп до важна туристическа информация, наличие на сигнализация при мъгла.

До финала достигнаха 5 проекта.

Представените 17 проектни предложения бяха оценявани на три етапа.

Първият етап на оценка беше поверен на компетентно жури в състав: геологът и полярен изследовател проф. д-р Христо Пимпирев, ландш. арх. Снежана Петрова – директор на ДПП „Витоша“, арх. Борислав Игнатов – председател на КАБ, арх. Мартин Христов – зам.-председател на КАБ, Теренс Бекет – BREEAM експерт и Красимир Стоянов – преподавател по туризъм в НБУ.

Организаторите дадоха възможност и на основните ползватели на заслона – туристите също да участват в избора на окончателния проект.

Това се случи на втория етап на оценка на Черни връх на 27-и август 2017 г. Процесът на гласуване през втория етап продължи до 15 септември.

Третият етап на оценка беше осъществен от учениците от 5 „а“ клас на столичното 38-мо ОУ „Васил Априлов“. Децата също излъчиха своя фаворит на 26 септември 2017 г., когато проектантите се срещнаха с учениците и отговаряха на техните въпроси.

На 3-и октомври 2017 г. в Детския екостационар „Бели брези“ в Природен парк „Витоша“ проектът на архитектите Мария Стайнова, Виолетка Славова, Даниела Славова, Иванка Иванова и Красимир Крумов беше удостоен с първа награда.

Последва процес на изготвяне на конструктивен проект и изработка на модулите, от които е изграден заслонът.

Сега ще очакваме да го видим на територията на Парка – вълнуващо събитие, което ще се състои съвсем скоро. А дотогава, всички които желаят, могат да видят тренировъчно сглобения заслон в София Тех Парк. На поставените въпроси пояснения ще дадат експертите от дружеството МОМЕРИН и ДПП „Витоша“.

Skip to content