Препълнен салон и аплодисменти за „Един ден на Витоша“

При огромен интерес премина премиерата на филма „Един ден на Витоша“. Eдин от символите на София беше показан по уникален начин в документален филм с режисьор и оператор Руслан Вакрилов.

Кино „Люмиер Лидл“ в НДК се оказа тясно да побере многото желаещи да видят първото представяне на филма. Сред присъстващите бяха част от известните спортисти, участвали в щафетния супермаратон, провел се на 14.04.2018 г. в рамките на едно денонощие. Инициативата беше част от кампанията  на Дирекцията на Природен парк „Витоша“ „Витоша – достъпна за всички“ за изграждане на спортна алея за хора в неравностойно положение в м. Игликина поляна.

Сред официалните гости на събитието бяха ректорът на НСА „Васил Левски“ проф. Ненчо Гечев, Елен Герджиков –  председател на Столичния общински съвет, Анатолий Илиев –  организационен секретар на фондация „София – Европейска столица на спорта“, Борислав Велков – председател на съвета на директорите на НДК, представители на Югозападно държавно предприятие към МЗХГ, Министерство на околната среда и водите, Българския туристически съюз и др.

Преди прожекцията главният инициатор за провеждане на супермаратона и създаване на документалния филм Дойчин Боянов даде повече подробности за проекта и представи изтъкнатите спортисти, участвали в уникалното предизвикателство да се представят 20 вида спорт за 20 часа в планината. След това последваха приветствени думи от председателя на Столичния общински съвет, организационния секретар на фондация „София – Европейска столица на спорта“, ректора на НСА „Васил Левски“ и председателя на съвета на директорите на НДК. Директорката на ДПП „Витоша“ ландш. арх. Снежана Петрова благодари на всички, присъединили се към кампанията на „Витоша – достъпна за всички“ и съобщи, че до момента са събрани средства за изграждане на две от предвидените четири спортни съоръжения. В този момент представителите на Roobar тържествено връчиха чек за 2000 лв. Сред щедрите дарения е и това на Милен Бъзински дарил 1000 лв.

Последва представянето на филма. Зрителите се насладиха на уникалната витошка природа и проследиха с интерес видовете спорт, заснети на територията на планината.

Изчезналият в Хималаите Боян Петров, взел участие във филма, развълнува до сълзи зрителите и появявата му на екрана предизвика бурни аплодисменти. Той за пореден път демонстрира своя ентусиазъм и позитивизъм, засвидетелства любовта си към природата и съпричастността си към благотворителната кауза. За жалост, за последен път. Тук беше и жената до него – Радослава Ненова и сестра му Александра Петрова подкрепили инициативата.

След края на прожекцията режисьорът Руслан Вакрилов и Дойчин Боянов бяха приветствани дълго и получиха множество лични поздравления.

Създателите на филма увериха присъстващите, че предстои представянето му на различни фестивали. Да му пожелаем успех.  

Допълнителна информация : Събраните средства от дарения по време на премиерата на филма възлизат на 1940,00 лв. 

Благодарим на всички дарители!

Skip to content