НОВИНИ

Приключи вторият етап от проекта „Зелена класна стая“ на Витоша

На 16 юли 2022 г. Пощенска банка и Mastercard® реализираха успешно втората фаза на социално отговорната инициатива „Зелена класна стая“ на територията на Природен парк „Витоша“. В резултат беше изградена свързваща образователна алея между иновативния амфитеатрален кът в района на Музея на мечката и местността Дендрариума. Алеята е част от съвместния проект на двете компании, който се реализира в партньорство с Дирекцията на Природен пак „Витоша“ и стартира през лятото на 2021 г. със създаването на креативно пространство за учене, игри и забавление на открито.

Близо 100 служители от двете компании, заедно с представители на Дирекцията на Природен парк „Витоша“ участваха в довършителните дейности по проекта. Специални гости бяха отново Радина Кърджилова и Деян Донков, които се включиха и в първата фаза на проекта през 2021 г. Доброволците поставиха обозначителни табели по свързващата алея за ориентир на посетителите на планината, лакираха и довършиха образователни табла с любопитна информация за дървесните видове и птиците, които могат да се срещнат на Витоша, лакираха няколко маси „витошки тип“, беседка и съществуващ мост в района. По протежението на алеята беше разположен изцяло нов кът за отдих, включващ няколко пейки, маса с вградена настолна игра и интерактивно табло с местещи се елементи за най-малките посетители на планината, които, при правилно подреждане на изобразените животни, ще научат любопитни факти за тях. Доброволците помогнаха за лакирането и боядисването на новосъздаденото по проекта детско съоръжение с арт инсталация на гнездо, както и за освежаването на втори детски кът в района, в който специално беше вграден и голям дървен пъзел. Участниците имаха възможност да се включат в довършването на специална планинска библиотека, която беше монтирана в креативния кът на амфитеатралната сцена. Те донесоха свои книги, които оставиха там. Служителите и техните деца се включиха в редица допълнителни активности – workshop за направата на къщички за птици, които след това заедно монтираха покрай алеята, обогатиха познанията си с участие в играта „Минутка за екология“ от АСОРИ (Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации), а впечатляващ момент за всички беше образователната беседа, изнесена от организация „Зелени Балкани“. Експертите запознаха присъстващите с темите за замърсяването на природата и как то се отразява върху дивите животни. Те дадоха ценни съвети какво може всеки от нас да направи за природата. Децата имаха възможност да видят на живо и да се снимат с истински птици, а кулминацията от представянето беше освобождаването на два мишелова във витошката природа.

В зеленото приключение участваха много деца, за които беше организирана богата развлекателна програма с игри и разходки по алеите на Дендрариума. Накрая малки и големи участваха в музикален workshop с групово свирене на барабани и специфични перкусионни инструменти.

„Радваме се, че съвместният ни проект с Mastercard® и Дирекцията на Природен парк „Витоша“ отново ни събра на любимо място – в планината и ни помогна да направим района още по-привлекателен за посетителите му“, коментираха от Пощенска банка.

“Зелена класна стая” е значим проект за Mastercard® и сме благодарни, че имаме възможността да бъдем част от неговото осъществяване. Компанията е силно ангажирана със своите ESG политики и всички ние сме поставили като приоритет възможността да проправяме зелени пътеки по пътя към устойчивото бъдеще. Ще продължим да го правим през значими каузи и инициативи, като „Зелена класна стая“, защото вярваме, че именно те имат осезаемо отражение върху качеството на живот на хората“, сподели Ваня Манова, мениджър на Mastercard® за България, Северна Македония, Албания и Косово.

 „Щастливи сме, че големи компании с активни политики за корпоративна социална отговорност като Пощенска банка и Mastercard всяка година ни подкрепят, за да облагородим планината и да изградим креативни пространства, в които да обучаваме най-малките посетители на планината. Това, което наблюдаваме с екипа ни в Дирекцията на парка, е много положително – все повече бизнеси и компании залагат на зелени инициативи, в които активно включват служителите си. Благодарим на всички доброволци и ги очакваме, заредени с хубави емоции за следващия ни съвместен проект“, допълни д-р инж. Анна Петракиева, директор на Дирекцията на Природен парк „Витоша“.

Проектът „Зелена класна стая“ е част от активната социално отговорна политика на Пощенска банка. Той надгражда серията от зелени проекти, които финансовата институция реализира съвместно с Дирекцията на Природен парк „Витоша“ през последните няколко години, като част от вътрешната програма „Зелени заедно с Пощенска банка“. Изграждането на зелено самосъзнание е част от корпоративната политика на банката и цел на тези проекти е не само да облагородят средата, но и да мотивират възможно най-много хора да полагат осъзнати действия за опазване на природата. По време на първото издание на инициативата беше създаден амфитеатрален кът за посетители на планината от всички възрасти с богати възможности за учене, игри и забавление, възпитаващ уважение към животинските и растителни видове, които се срещат на Витоша, благодарение на алтернативните подходи за обучение чрез преживяване сред природата.

Skip to content