Природен парк „Витоша“ става по-зелен по време на „Моят зелен град`2016″

Доброволци ще засадят втората гора на инициативата на 10 септември в местността Офелиите

Деветото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ ще се състои този септември и по традиция ще има национален обхват. Като част от кампанията, на 10 септември 2016 г. в местността Офелиите на Природен парк „Витоша“ ще бъде засадена втората гора на „Моят зелен град“, а доброволци от цялата страна ще дадат своя принос за една по-зелена България с организирани активности по залесяване, почистване, обновяване и облагородяване на местно ниво. Кампанията протича под мотото „Бъди зелен не само за ден“ и се организира от системата на Кока-Кола в България, Екопак България и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
След като през 2015 г. стотици любители на природата засадиха първата гора, създадена в рамките на инициативата в Банкя, през 2016 г. еко кампанията ще продължи с фокус върху залесяването и облагородяването като част от традиционната кауза за опазване на околната среда.
Освен засаждането на втората гора на „Моят зелен град“, доброволците ще създадат нови кътове за отдих и ще се обновят и ремонтират съществуващите пространства за пикник в близост до Яворова поляна, която е сред най-красивите местности в ПП „Витоша“. Инициативата на Витоша ще се проведе с подкрепата на Югозападно държавно предприятие, ТП Държавно горско стопанство София и Дирекцията на Природен парк „Витоша“. По традиция, по време на „Моят зелен град“ за децата ще бъдат организирани различни уроци и игри. Специално за малките еко любители партньорите на инициативата Екопак България ще организират своя ЕкоЛабиринт – иновативен образователен продукт, в който участниците могат да научат интересни факти за разделното събиране на отпадъци и опазването на околната среда. Съоръжението ще бъде съпътствано и от специална изложба с интересни факти и информация за защитени видове животни и растения в България.
Всички любители на природата са добре дошли да се включат в инициативата. Те на място ще получат необходимите материали за облагородяване на местността.
 Повече за инициативата “Моят зелен град”:
Инициативата „Моят зелен град” стартира през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. Кампанията се организира от системата на Кока-Кола в България, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и Екопак България. Тя има за цел да популяризира грижата за околната среда като неизменна част от ежедневието на всеки отделен човек и на обществото като цяло. През годините в „Моят зелен град“ се включват редица неправителствени организации, партньори и хиляди доброволци. В резултат на техните дейности до момента са почистени близо 2 км от Перловската река в София, спестени са над 16 000 кг въглероден диоксид, събрани са разделно над 2 500 чувала отпадъци, посадени са над 350 дървета и са построени и обновени над 300 пейки, детски съоръжения и кътове за отдих в 23 града на България. През 2015 г. става факт и първата гора в рамките на инициативата.

За повече информация:

Ангелина Григорова

Кока-Кола ХБК България

M: 0897 07 42  30

Елина Големанова

APRA Porter Novelli

M: 0898 774 403

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content