Проведе се 50-ият конгрес на БТС

На 22-и април 2017 г. в гр. Банкя се проведе 50-ият юбилеен конгрес на Българския туристически съюз.

Сред официалните гости на форума бяха представителите и на ДПП „Витоша“. Заместник-директорката инж. Ваня Рътарова поднесе поздравителен адрес и юбилейно издание за Природен парк „Витоша“ от името на ръководството на парковата администрация. Тя поздрави присъстващите и пожела успешна и плодотворна работа.

Природен парк „Витоша“ и Българският туристически съюз са свързани повече от век. През 1895 г. е извършено първото масово изкачване на витошкия първенец – Черни връх, поставило началото на организирания туризъм в България. През 1901 г. в района на Драгалевския манастир е поставена първата туристическа маркировка в страната ни. В началото на миналия век са изградени първите туристически хижи, сред които: „Алеко“, „Кумата“, „Селимица“, „Камен дел“, „Фонфон“ и други. През 1923 г. по инициатива на туристическо дружество „Алеко Константинов“ е създадена специална група, положила основите на планинското спасяване в България. Природен парк „Витоша“ е рождено място и на туристическото ориентиране у нас. През Парка преминава част от Европейския туристически маршрут Е-4, свързващ Пиренеите с алпите, Рила и Пелопонес.

Българският туристически съюз работи успешно за поддържане и благоустрояване на хижите не само на Витоша, но и в цялата страна, оценявайки огромното социално-икономическо значение на различните видове туризъм за България.

Дирекцията на Природен парк „Витоша“ ще продължи да работи съвместно с колегите си от БТС за разкриване на  изключителните природни и културно-исторически ценности на Витоша, полагайки необходимите грижи за опазване на уникалната природа на най-стария парк на Балканите – Природен парк „Витоша“.

Skip to content