Първата система за споделено ползване на електрически велосипеди

На 14-ти юли 2018г от 10:00 часа пред Националния исторически музей кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова ще даде официален старт на първата система за споделено ползване на електрически велосипеди в София. Това е съвместна инициатива на “Зелена София” и „Клийнтех България“ и e пилотен проект за споделено ползване на електрически велосипеди на стартиращата българска компания „Елджои Байкс“ (Eljoy Bikes).

Природен парк „Витоша“ е първата дестинация, където всеки ще може да се възползва от новата услуга. От тази събота до 30 октомври всеки жител или гост на София ще може да се качи до музея на мечката, Дендрариума, Детски екостационар „Бели брези“, местността Златните мостове или комплекса“Тихия кът“. Цената за един ден е 15 лв, а за половин ден 10 лв.

Целта на проекта е да стимулира промяна в нагласите на българите за преминаване към екологични и здравословни методи на придвижване, намаляване трафика на коли към Витоша, както и тестване на нуждите и отношението на потребителите към самата система.

Ползвателите на услугата ще имат възможността да се посветят на един нов тип изживяване в планината и да се любуват на природата, докато спортуват с удоволствие. Резервацията на електрическите велосипеди ще става през специално предназначена апликация. Визията на партньорите на проекта е да разширяват системата с повече локации за достъп до планината, както и на други места в София и в други градове с възможност за веловръзка между самите тях.

Сайтът на инициативата е https://rentebike.bg,  като в процес на завършване е и специална апликация, чрез която желаещите ще могат да резервират велосипед и да получат повече информация за маршрута. До тогава може да получите информация на телефон 0885/151 928.

Skip to content